Арабските лидери са Шарли, но бичуват Раиф

Арабските лидери са Шарли, но бичуват Раиф
A A+ A++ A

Либералният активист и блогър Раиф Бадауи, осъден в Саудитска Арабия на затвор и бичуване, е изтърпял в петък след петъчната молитва първата серия от 50 удара с камшик публично, съобщи правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

  Бадауи е осъден на десет години затвор и 1000 удара с камшик заради критика на духовенството в   страната. Той ще бъде бичуват всяка седмица, докато изтърпи наказанието.  В същото време саудитският държавен министър по външните работи Низар бен Обейд Мадани в неделя бе на Марша в Париж за отпор срещу тероризма след атаките в района на Париж и защита на свободата на словото.

 Раиф Бадауи бе обвинен, защото разкритикувал на своя сайт "Саудитски либерал" саудитските религиозни водачи и „подценил“ ролята на исляма в обществения живот на страната. В присъдата срещу него се казва, че ще търпи наказание за "обида на религиозните чувства" и "преминаване отвъд границата на послушанието".

В Париж, обединени от идята за свобода и солидарност, освен саудитският министър, присъстваха и други представители на арабски страни - кралят на Йордания, президентът на Палестина, премиерът на Тунис, министърът на външните на работи на Ливан, министърът на външните работи на Мароко, министърът на външните работи на ОАЕ идр..

Всички те, заедно с още над 3 милиона души бяха "Аз съм Шарли", но никой от тях не иска да е "Аз съм Раиф". Раиф Бадауи не е обидил пророка, само е поискал промяна в прилагането на исляма и отказ от сляпата вяра. Въпросът е защо никой от арабските лидери не се го подкрепи и публично да заяви, че наказанието му е срещу свободата на словото. Друг въпрос е срещу какво шестваха те в сърцето на Европа и дали за представителите на тези общества заставането зад "Шарли" ще е позиция с последствия.

Ценностите, които подкрепят в Европа, заклеймяват у дома. Никой не застана и зад бившия коментатор в саудитския вестник “Ал Биляд” Хамза Кашгари, който през 2012 г. направи изключително лошия избор да пусне в Туитър въображаем разговор с пророка Мохамед. 23-годишният журналист написал само: "Обичал съм неща, свързани с теб и съм мразел неща, свързани с теб и има много неща, които не разбирам за теб. Няма да се моля за теб." Саудитски духовници осъдиха забележките му като богохулство. Веднага след това той напусна тайно страната след стотици заплахи за убийство, но бе задържан от властите в Малайзия, екстрадиран и затворен.

В същия дух саудитските медии осъдиха и атентатите в Париж като призоваха всички мюслюлмани да се разграничат от убийствата в името на религията. Но не забравиха да напомнят, че ислямофобията, която може да се отприщи в Европа заради случилото се, трябва да се приема като престъпление. 

През 2014 година в Саудитска Арабия са екзекутирани 60 души в това число и за религиозни прегрешения. Всяко противопоставяне на религоизните водачи се наказва със смърт, защото кралството се смята за пазител на сунитския ислям.

#Раиф Бадауи #Париж #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »