Откъде тръгна войната заради карикатурите

Откъде тръгна войната заради карикатурите
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Септември 2015 г. Датският вестник Jyllands-Posten публикува карикатури на пророка Мохамед. Следват протести на ислямската общност срещу рисунките.

Дни след това карикатурите постепенно са публикувани и в други вестници по света, като се посочва, че свободата на словото не може да бъде ограничена. (Германия, Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, САЩ и д.р.).
По-късно главният редактор на френско издание е уволнен.

Месеци след това в Дамаск и Бейрут избухват сблъсъци между демонстранти пред посолствата на Дания и Норвегия заради карикатурите.

В началото на 2006 г. Иран прекъсва търговските контакти с Дания и малко след това обявява конкурс за най-добра карикатура на тема Холокост, като отговор на обидните рисунки за Пророка.

Пакистански имам и неговите последователи обявяват награда от 1 милион долара за главата на датския карикатурист.

В следващите години защитници и противници на карикатурите си разменят различни прояви. Бин Ладен обявява, че Европа ще бъде наказана заради подигравката и че папа Бенедикт също е замесен.

Атентатът в редакцията на френското сатирично издание „Шарлие ебдо“ потресе целия свят. Жестокият акт, при който загинаха 12 души накара целият свят да подкрепи инициативата Je suis Charlie, която израява своята солидарност с журналистите.


Хора от цял свят заляха социалните мрежи с коментари и нови карикатури, като отзвук, че свободата на словото не може да бъде ограничена.
Ето някой от тях:

 

 

 

 

 

#Дания #Франция #редакция #карикатури #Шарли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"