Свети Андрей гони зимата, денят започва да расте

Свети Андрей гони зимата, денят започва да расте
Свети Андрей
A A+ A++ A

Православната църква почита паметта на Свети апостол Андрей Първозвани. Празникът е познат като Андреевден.

Светецът се нарича първозван, защото пръв от 12-те апостоли е повикан и тръгнал след Исус Христос и заедно с брат си - апостол Петър, били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

Вярва се, че от този ден денят започва да расте с колкото едно грахово зърно. Затова и се варят различни зърна - жито, грах, царевица, боб, леща и други, за да наедряват дните.

Традицията повелява сутринта рано на 30 ноември да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица. На особена почит на този ден са младите булки, а именно на тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, тъй и булките да пълнеят с новите рожби. На трапезата на този ден трябва да присъства жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

Вярва се още, че светецът прогонва зимата и дългите нощи. По българското Черноморие той е почитан наравно със Свети Никола като повелител на бурите, а в Югозападна България съществува поверие, че Свети Андрей е баща на Свети Никола.

В Северна България на този ден празнуват в чест на мечките, като се вярва, че Свети Андрей е техен господар.

На Андреевден ще бъде отслужена Празнична Света Божествена Литургия. 

Честито на именниците Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.

#Андреевден #Исус Христос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »