Светът е изправен пред хуманитарна катастрофа

Светът е изправен пред хуманитарна катастрофа
„Светът е изправен пред невиждано от Втората световна война равнище на кризите“, твърди Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Светът е изправен пред невиждано от Втората световна война равнище на кризите и хуманитарната общност скоро няма да бъде в състояние да му отговори“, заяви европейският комисар по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева, цитирана от АФП.

„Основната причина за ситуацията е, че се реагира чак когато е много късно“, посочи Георгиева и допълни, че повече внимание трябва да се съсредоточи върху предотвратяването и разрешаването на конфликти. „Ние трябва да действаме преди войните да се разгорят. В противен случай няма да бъдем в състояние да се справим с последствията от хуманитарните кризи, създавани от конфликтите“, предупреди еврокомисарят.

Международната общност изразходва все повече пари за хуманитарна помощ - 17 млрд. долара до края на 2014 г. в сравнение с 2 млрд. долара през 2000 г., каза Георгиева, преди да припомни, че 450 хуманитарни работници са убити, ранени или отвлечени през 2013 г. „Скоро ние няма да сме в състояние да реагираме не защото няма пари и не защото няма хора, които да рискуват живота си, а защото нуждите растат по-бързо от нашите възможности за отговор“, каза още Георгиева.

„Хуманитарните кризи в Ирак и Сирия драматично се влошиха през последните месеци. Свидетели сме в Ирак на премествания на хора в обем, който надхвърля възможността за реагиране на хуманитарната общност“, предупреди еврокомисарят.

#конфликтите #кризи #еврокомисарят #Георгиева #Сирия #Ирак #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"