Фандъкова иска спешна консервация на Ларгото

Фандъкова иска спешна консервация на Ларгото
A A+ A++ A

В отворено писмо до министъра на културата в служебното правителство Мартин Иванов кметът на София Йорданка Фандъкова апелира за аварийна консервация на откритите археологически находки на Ларгото.

“Обръщам се към Вас публично с пореден апел към Министерството на културата за взимане на спешни мерки за аварийна консервация на откритите археологически находки на Ларгото. Тези находки са публична държавна собственост и са част от историческото наследство на българската държава”, отбелязва кметът в текст, разпространен от пресцентъра на столичната община.

Фандъкова припомня, че е изпращала няколко писма до Министерството на културата с настояване за незабавни действия. Нейната позиция се подкрепяла и от експертната общност, която е изключително разтревожена от реалната опасност да загубим част от културното наследство на София, България и Европа.

“Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата зона са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на Министерството на културата до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване”, сочи Фандъкова.

Общината чрез “Метрополитен” ЕАД, е инвестирала над 6 милиона лева в разкриването на археологическите находки. "По този начин ние сме съдействали за осъществяването на ръководения от Министерството на културата проект с европейски средства. Вложихме и много време и енергия за осъществяването на проекта”, отбелязва Фандъкова.

“Без да сме собственик на обекта или изпълнител на проекта, сме осигурили охрана на зоната, периодично премахваме паразитната растителност и отводняваме изкопите. За огромно съжаление, третата поредна процедура на Министерството на културата за избор на изпълнител за завършването на обекта продължава да се бави. В същото време много експерти са на мнение, че в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима. Проливните дъждове това лято допълнително нанесоха значителни щети”, аргументира се кметът.


#Ларгото #консервация #Йорданка Фандъкова #министър #Мартин Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »