Кореспонденцията Близнашки-Станишев: "звучен европейски шамар"

Кореспонденцията Близнашки-Станишев: "звучен европейски шамар"
A A+ A++ A

Вместо подкрепа за кандидатурата за еврокомисар на Кристалина Георгиева, служебният премиер Георги Близнашки получи "звучен европейски шамар", пише бившият вътрешен министър Богомил Бонев в своя профил в социалната мрежа Фейсбук.

"Това писмо, издържано в духа на добрите европейски традиции, е написано на европейски език, който Близнашки, Плевнелиев, да не споменавам другите, не владеят. Ще им го преведа в резюме: Звучен европейски шамар. В духа на добрите европейски практики", коментира Бонев отговора на Сергей Станишев до служебния премиер.

С влизането си в Министерския съвет Георги Близнашки обяви подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева и публикува на правителствения сайт обръщение до евродепутата и лидер на европейските социалисти Сергей Станишев да съдейства за този избор.

Отговорът на Станишев не закъсня: той директно обвини служебния премиер, че е номинирал еврокомисар на тъмно.

Ще подкрепим Георгиева, ако постът външен министър на ЕС бъде определен за заемане от европейското семейство на ЕНП, обясни Станишев.

"Това е една излишна кореспонденция, от която няма никакъв смисъл", отбеляза и доскорошния евродепутат и съратник на президента Първанов в АБВ Ивайло Калфин.

"Господин Близнашки се обръща към председателя на Партията на европейските социалисти, който е там, за да осигури по-голямо представителство на социалистическото семейство в Европейската комисия. Така че за това е избран Сергей Станишев, за да работи за своето политическо семейство така, както всяко едно политическо семейство прави това нещо. Различно му е качеството като български евродепутат. Така че нито има смисъл писмото на Близнашки до Станишев, нито има смисъл отговорът на Станишев до Близнашки", разясни казуса Калфин.

Неговото мнение е, че това не е темата, която вълнува българските граждани.

"За пореден път се занимаваме с неща, които нямат никакво отношение към ежедневието на българите. Това, което можеха да направят и Сергей Станишев, и Георги Близнашки, и Росен Плевнелиев, е да направят публично обсъждане, да кажат кой е най-добрият кандидат за еврокомисар от България. Това така или иначе не се случи", отбеляза Калфин.

За шансовете на Кристалина Георгиева той обърна внимание да се има предвид, че политическите семейства в Европа се стремят да има баланс между тях.

"Доколкото представителят на Европейската народна партия поема председателството на Европейската комисия, ред е на европейските социалисти да изразят предпочитания към един от другите важни постове - върховен представител по външните отношения или председател на Европейския съвет", посочи бившият евродепутат.

"Така че шансовете на госпожа Кристалина Георгиева действително се състоят в това – да бъде решено, че това е позиция, която ще бъде заета от представител на Европейската народна партия и тя като такъв, след това, би имала много високи шансове. Ако се реши друго, че ще бъде дадена позиция на представители на социалистите, то тогава тя има шансове за друг важен пост в Европейската комисия, но не за този", добави Калфин.

#Богомил Бонев #Георги Близнашки #Сергей Станишев #Кристалина Георгиева #Ивайло Калфин #еврокомисар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"