Тройният избор на Путин за Украйна, според Бжежински

Тройният избор на Путин за Украйна, според Бжежински
Збигнев Бжежински очерта три варианта на действия на Путин спрямо Украйна. Снимка: temadaily.bg
A A+ A++ A

„Изминаха повече от три месеца от триумфалната реч на Владимир Путин пред руския парламент.

В нея той тържествуваше след военното завземане на Крим и тя изобилстваше от шовинистични чувства. Путин се отдаде на ентусиазма и явно не помисли за по-широките, дългосрочни стратегически последствия от това, което отприщи“, заяви Збигнев Бжежински.

Три месеца по-късно, на фона на несигурността относно бъдещето на руско-украинските отношения и нарастващите международни разходи за Русия, Путин е изправен пред три основни избора, според Бжежински:

1. Той може да започне помирение с Украйна, като прекрати атаката срещу нейния суверенитет и икономическо благосъстояние. Това ще изисква мъдрост и постоянство както от Русия, така и от Украйна и Запада. Освен това трябва да стане ясно, че Русия вече не очаква от Украйна да стане част от Евразийския съюз.

2. Путин може да продължи да подкрепя прикритата с тънко було интервенция за разстройване на живота в части на Украйна. Ако Русия продължи по този път, Западът ще трябва да предприеме трайно прилагане на санкции, съдържащи истинско наказание, които да покажат на Русия болезнените последствия от нарушаването на суверенитета на Украйна.

3. Путин може да нахлуе в Украйна, използвайки много по-големия военен потенциал на Русия. Но подобно действие не само ще предизвика ответна реакция от Запада, а също ще породи съпротива в Украйна. Ако тя е трайна и интензивна, страните – членки на НАТО, ще бъдат подложени на нарастващ натиск да подкрепят украинците под различна форма, което ще направи конфликта много по-скъп за агресора.

„Очевидният правилен избор е да се намери формула за помирение, която трябва да включва прекратяване на използването на сила срещу Украйна от Русия. Кримският проблем ще остане неразрешен засега, но ще напомня трайно, че шовинистичният фанатизъм не е най-добрата отправна точка за разрешаване на сложни проблеми. Поради това действията на Путин са заплаха не само за Запада, но в крайна сметка и за самата Русия“, смята Бжежински.

#Збигнев Бжежински #Бжежински #Русия #Украйна #НАТО #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »