29 февруари – суеверия и изчисления

29 февруари – суеверия и изчисления
Преди векове мъдреците изказвали твърдения, че на този ден Земята отваря вратите си към паралелните светове и през тях минават посланиците от онзи свят – магьосници, целители, пророци.
A A+ A++ A

Цялата драма на високосната година всъщност е синтезирана в един-единствен ден - „скачащият“ 29 февруари.

Родените на тази дата сякаш са обгърнати от мистерия и тайнство. Те имат възможност да празнуват рождените си дни на точния ден само веднъж на 4 години.

Изчисленията показват, че родените на тази дата в света са малко над четири милионаq или около 0,0686% от населението на Земята. Така че шансът да се родиш на високосна година е приблизително 1 на 1500.

Преди векове мъдреците изказвали твърдения, че на този ден Земята отваря вратите си към паралелните светове и през тях минават посланиците от онзи свят – магьосници, целители, пророци.

Те имали дарбата да побеждават злото. В древността съдбата на родените на 29 февруари била предопределена. Те били покровителствани, помагали им да разкрият талантите си.

У нас на 29 февруари са родени художниците Васил Стоилов и Кирил Гогов, както и актьорът Христо Чешмеджиев.

Бившият кмет на Благоевград Лазар Причкапов и юристът Борислав Йотов също са родени на „скачащия“ ден, пише вестник „Дума“.

В останалата част на света на тази дата са се появили личности като папа Павел III, вселенският патриарх Вартоломей I, италианският композитор Джоакино Росини. Всички те сами избират кога да празнуват рождения си ден - на 28 февруари или на 1 март.

Независимо дали се уповават на поверията за високосните години и вярват в мистичната същност на подобни разминавания в календара, всички днес са наясно, че прибавянето на един ден към всяка четвърта година е просто изравняване.

Както е добре известно, целта е на 29-ия ден да се уеднаквят календарната и слънчевата година. Това съответно пречи да се получи изместване на сезоните. За да се изнижат един след друг четирите познати ни сезона, са необходими около 365,2422 дни.

Но фиксирането на всяка календарна година с 365 дни води до постепенното преместване на всеки сезон във времето. Така без високосната година постепенно лятото ще се изтласка например през декември, а зимата през август.

Извън строго научните обяснения за нуждата от по-дълъг февруари човечеството не си спестява измислянето, споделянето и вярата в суеверия. Нумеролози, гадатели, врачки се надпреварват да обясняват по свой начин бъдещето на всеки заинтересован.

Има няколко популярни и утвърдени правила, които важат за всяка високосна година и са истинска заплаха за препитанието на хора от определени професии.

Така например служителите в сватбените ритуални зали ще останат без заплати, ако се спази поверието, че през високосна година човек не бива да се жени.

Браковете няма да са щастливи, пише в голямата книга на суеверията. Все пак нито една официална статистика не признава, че хората, встъпили в брак през високосни години, се развеждат по-често.

Работещите във фризьорски салони също рискуват бизнесът им да не върви заради твърдението, че бременните не бива да се подстригват през високосна година. Всъщност подобно поверие битува и през останалите години сред по-старото поколение у нас.

Въпреки че поверието няма никакво обяснение, много бъдещи майки смятат, че няма какво да губят, ако за няколко месеца си пуснат дълги коси.

Само едни работодатели биха спечелили през високосната година, ако се вярва на предразсъдъците. Тружениците от траурния бизнес имат основания да потриват доволни ръце, защото през 2012 г. би трябвало да се повиши... смъртността.

Досега обаче никой не забелязва покачване на статистическите данни по този показател, освен заради факта, че годината просто има още един ден.

За неамбициозните хора, които не обичат да проявяват инициатива и да се променят, 2012 е тяхната година. През нея всяка промяна е обречена на неуспех.

Безперспективен ще бъде всеки подет бизнес, смяна на работата или на жилището.
За да бъде пълно черногледството през тази година, се очакват и редица природни бедствия и трагедии, причинени от катастрофи и инциденти.

Нумеролозите също така прогнозират през следващите месеци да има бързи промени, комуникация и пътувания, защото годината е подвластна на планетата Марс. На спортните терени ще царува хъс за победи, а медиите ще са във вихъра си.

Марс вещае промени в правителство, финанси и здравеопазване, смятат още гадателите. Като цяло се очаква 2012 да е трудна година, в която ще трябва да се проявяват отговорност и разумна преценка на всяка стъпка. Това е нужно, тъй като през този период се слага основата на следващите три години.

#29 февруари #суеверия #изчисления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"