Археолози ще търсят тунели под "Баба Вида"

Археолози ще търсят тунели под "Баба Вида"
През 1970 година е направена реставрация на крепостта, но не са проверявани терените около нея. Снимка: prestij.info
A A+ A++ A

През лятото видинските археолози ще проверим пред средновековния замък „Баба Вида” сондажите, които бяха направени от иманяри за да търсят тайни тунели, свързващи крепостта и Видин, съобщи археологът Оленка Миланова за ”Фокус”.

„Иска ми се да изясним най-сетне случая – има ли тунели, няма ли такива тунели. В северозападната част на замъка има един бастион от Ранния Средновековен период. През 1960 година, когато се извършва проучването на замъка „Баба Вида” този бастион остава непроучен до край”, поясни Миланова.

През 1970 година е направена реставрация на крепостта, но не са проверявани терените около нея. Археологът обясни, че терените са общинска собственост и тогава са били покрити с асфалтова настилка.

„Разполагам със стара австрийска карта от 1690 година. Разглеждайки тази карта се вижда много добре, че замък "Баба Вида" е бил вдигнат на насип. Ясно си личи така, както е начертано от австрийците. Не може да се говори за тунели, които да са излизали от самия замък на вън”, смята Миланова.

По думите й все пак има един единствен тунел, който е затрупан с времето, и който е водел до съседния Венециански склад, който в днешно време е заведение. „И досега още стоят археологическите проучвания на н.с. Въло Вълов на този тунел покрити с ламарина в пределите на крепостта „Баба Вида” – северната част на вътрешния двор. Това са последните проучвания на Въло Вълов и той е попаднал на свода на тунела”, разказа Миланова.

Според нея не може да се говори за тунели, които са преминавали под река Дунав.

#Оленка Миланова #Баба Вида #тунели #Видин #Дунав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"