Японска телевизия показва едно от Чудесата на България

Японска телевизия показва едно от Чудесата на България
Японска телевизия ще излъчи филм за златото от Свещари. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Японска телевизия стартира научно-популярната си рубрика за 2014 година с филм за едно от Чудесата на България. Каналът TBS пусна в петък лентата с кадри от археологическата експедиция на проф. Диана Гергова в резервата „Сборяново“ край Исперих, съобщи „Стандарт“.

На нея са запечатани най-интересните моменти от разкопките на лято 2013 година, при които археолози на БАН с помощта на студенти от 8 европейски държави проучваха тракийските могили на платото край село Свещари. ТВ каналът TBS бе един от спонсорите на частно финансираната миналогодишна експедиция на Диана Гергова.

С помощта на японските телевизионери бяха открити останките на тракийска колесница с впрегнати в нея два коня, за които се предполага, че са част от ритуалното погребение на гетския владетел Котела, чието златно съкровище бе намерено в резервата година по-рано.

Екипът на TBS работи заедно с българските археолози край Исперих повече от два месеца и засне всички етапи на проучването. Кадрите ще бъдат показани на японската публика в серия от филми, с начална дата 3 януари.

#Свещари #Диана #Гергова #Исперих #Чудесата на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »