Бжежински: САЩ трябва да работят над руското предложение за Сирия

Бжежински: САЩ трябва да работят над руското предложение за Сирия
„И ако ние започнем да си сътрудничим с Русия, то този процес ще се развива в положителна посока“, отбеляза политологът.
A A+ A++ A

САЩ трябва да работят с останалите страни над предложението на Русия за поставянето на сирийското химическо оръжие под международен контрол. Това ще позволи да се избегне американска военна операция и ще предотврати възможното разширяване на конфликта върху целия близкоизточен регион, заяви в интервю за телевизия Пи Би Ес Збигнев Бжежински, предава БГНЕС.

Бившият американски съветник по външната политика на президента Джими Картър отбеляза, че за момента се знае само в общи черти за руската инициатива относно химическото оръжие и тя неизбежно „ще предизвика много трудни въпроси“.

„Не знам колко далеч са готови да стигнат с нас руснаците в нейното осъществяване“, посочи експертът.

Бжежински смята, че „ако ние работим над нея сериозно и систематично, то в крайна сметка ще разберем дали Русия е сериозна, или не“.

„Лично аз смятам, че тяхното отношение до определена степен е сериозно“, подчерта Бжежински и добави, че по тази причина руското предложение има шанс за успех.

„При всички положения ние не трябва да го отхвърляме, преди да проверим дали можем да го изпълним“, каза Бжежински.

„Мисля, че е разумно да пробваме да тръгнем по този път. И ако ние започнем да си сътрудничим с Русия, то този процес ще се развива в положителна посока“, отбеляза политологът, който в момента оглавява вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.

„Естествено, че за реализацията на новата инициатива по Сирия ще е необходима подкрепа от страна на ООН, на първо място – на петте постоянни члена на Съвета за сигурност“, отбеляза Бжежински и добави, че „по-конкретно Китай може да изиграе важна роля с оглед на неговите интереси в Близкия изток“.

„Това ще отнеме доста време, но трябва да се прояви търпение и настойчивост“, подчерта Збигнев Бжежински.

#Збигнев Бжежински #Сирия #Русия #САЩ #ООН #Близкия изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"