Омбудсманът: Думата „чернилка“ е обидна и унизителна

Омбудсманът: Думата „чернилка“ е обидна и унизителна
Омбудсманът Константин Пенчев не се обявява против уличния език в медиите с цел експресивност, стига той да не съдържа обидни, унизителни или дискриминационни определения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обидно и унизително е заглавието на първа страница на в. „7 дни спорт“ от 18.1.2012 г. и представлява форма на дискриминация на расова основа, се казва в съобщение до медиите на омбудсмана Константин Пенчев.

През последната седмица във фокуса на общественото внимание попадна заглавието, публикувано на първа страница на вестник „7 дни спорт“ от 18.1.2012 г., гласящо: „Новите в ЦСКА: Италианец, швед и две чернилки“.

„Смятам, че определението „чернилка“ в цитираното заглавие има обиден и унизителен характер и представлява форма на дискриминация на расова основа. Още по-обезпокоително е, че главният редактор на вестника – господин Юлий Москов, изрази позиция, в която застъпва тезата, че: „Не виждам нищо расистко в това заглавие. Тя („чернилки“) е неподходяща дума, защото е уличен жаргон, но тя не е обидна“, коментира омбудсманът.

Константин Пенчев подчертава, че не е срещу използването на т.нар. уличен жаргон в българските медии, когато същият се употребява за експресивно насочване на вниманието на читателя (слушателя/зрителя) към определен проблем, подчертаване на авторска теза и пр.

„В случая обаче смятам, че съдържанието на определението „чернилка“ не е употребено в посочения смисъл, а има за цел да обиди и внуши омраза към конкретни малцинствени и етнически групи“, категоричен е омбудсманът.

Той напомня, че съгласно Препоръка № R (97) 20 на Комитета на министрите на Съвета на Европа до държавите членки относно „речта на омразата“, понятието „реч на омразата“ се разбира като термин, който обхваща „всички изразни форми, разпространяващи, подбуждащи към, улесняващи или оправдаващи расовата ненавист, ксенофобията и антисемитизма или други форми на ненавист, основани на нетолерантност, включително нетолерантност, афиширана като агресивен национализъм и етноцентризъм, дискриминация и враждебност срещу малцинства, преселници и хора с имигрантски произход“.

В Принцип № 6 от Препоръката се поставя и специален акцент върху медиите, тъй като същите носят отговорност и имат ангажимент за изграждане на културата на толерантност в обществото.

„Приветствам и започналата проверка от страна на компетентния орган – Комисията за защита от дискриминация (КЗД). В случай че се установи наличие на дискриминация в заглавието на вестника, препоръчвам КЗД да задължи издателя на вестника да приеме правила за самоконтрол, недопускащи публикуване на дискриминационни материали и статии“, казва още Пенчев.

Омбудсманът сезира и главния прокурор на България Борис Велчев с предложение за извършване на проверка по случая, с оглед данни за извършено престъпление „за подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса“ (чл. 162–163 от Наказателния кодекс).

#КЗД #Комисията за защита от дискриминация #Европа #главен редактор #Юлий Москов #чернилки #7 дни спорт #главен прокурор #Борис Велчев #България #омбудсман #Константин Пенчев #ЦСКА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"