Учителите искат допълнителни 10 млн. лв. от бюджета

Учителите искат допълнителни 10 млн. лв. от бюджета
Според Янка Такева учителите няма да протестират, засега. Снимка: www.dnevnik.bg
A A+ A++ A

"Почти 10 млн. лв. са необходими за финансиране на системата от училищата и детските градини", съобщи председателят на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева в понеделник в ефира на Нова телевизия. По думите й парите са договорени с предишните управляващи и са необходими до края на годината.

"КНСБ има своята позиция по отношение на протестите, засега не се предвижда участие на конфедерацията и нейните основни членове в протестни действия", допълва още тя.

Такева определи премиерът Пламен Орешарски като достоен човек, защото три пъти се е извинил за гафа със седянката по времето си като финансов министър в правителството на тройната коалиция.

„Надяваме се чрез актуализацията на бюджета и повишаване на разходната част да получим до края на тази бюджетна година 9,4 млн. лв. допълнително дофинансиране на системата на българските училища и детските градини. Тези пари са необходими за увеличение на заплати в онези 17% от училищата и градините, където заплатите не бяха повишени в началото на тази година. Имаме уверението, че тези средства ще бъдат намерени. Разбрахме се през септември със социалните партньори размерът на дофинансирането да бъде обсъден отново", заяви тя.

По думите й учителите имат социални и икономически искания, които се надяват да бъдат изпълнени чрез актуализацията на бюджета и повишаване на приходната му част.

„Заедно с председателя на КНСБ Пламен Димитров проведохме среща със Сергей Станишев и г-н Цонев като председател на бюджетната комисия. Имаме уверението, че тези средства ще се намерят в бюджета", допълни Янка Такева, като уточни чрез сумата ще бъде изчислена окончателно през септември.

Тя съобщи, че се извършват ремонти на над 150 учебни заведения. В 15 от тях ремонтите ще продължат и след 15 септември, но по думите на Такева са взети всички мерки те да не затруднят учебния процес.

#Янка Такева #Пламен Орешарски #Пламен Димитров #КНСБ #бюджет #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"