12 доживотни присъди по делото Ергенекон

12 доживотни присъди по делото Ергенекон
Протестиращи се събраха близо до Силиври, на магистрала, свързваща Истанбул с Текирдаг. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският съд произнесе тежки присъди, включително най-малко 12 доживотни, срещу членовете на мрежата Ергенекон по дело, определено от опозицията като лов на вещици. Няколко бивши генерали от турската армия бяха осъдени в рамките на процеса за организирането на военен преврат срещу кабинета на Реджеп Тайип Ердоган, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Съдът в Силиври, на около 50 км западно от Истанбул, осъди на доживотен затвор бившия началник на Генералния щаб на турската армия генерал Илкер Башбуг за "опит за промяна на конституционния ред със сила".

Други бивши генерали като бившият началник на жандармерията Сенер Еруйгур и бившият началник на Първата армия Хюрсит Перинчек също бяха осъдени на доживотен затвор.

Авторитетният журналист на левия ежедневник "Чумхюриет" Мустафа Балбей, който по време на задържането си беше избран за депутат от основната опозиционна Народнорепубликанска партия, беше осъден на 35 години затвор. Бившият ректор Мехмет Хаберал, който също беше избран за депутат от Народнорепубликанската партия, беше осъден на 12 години и половина затвор. Но съдът обяви освобождаването му благодарение на намаляване на присъдата.

Около 275 обвиняеми, включително 66 в предварителния арест, бяха съдени от октомври 2008 г. в рамките на делото Ергенекон, първото в дългата серия противоречиви дела, целящи осуетяването на предполагаеми заговори срещу ислямоконсервативното правителство. Значителни сили на реда бяха мобилизирани днес около съда, включително стотици полицаи и жандармеристи от силите за борба с безредиците, подкрепени от бронетранспортньори и водни оръдия.

На обяд обаче станаха сблъсъци между протестиращи и полицаи близо до Силиври, на магистрала, свързваща Истанбул с Текирдаг. Полицията отговори на хвърлените камъни с водни струни и сълзотворен газ, съобщи фотограф на АФП, според когото протестиращите са били около 10 000.

Мрежата Ергенекон, носеща името на митична долина в Централна Азия, от която се смята, че произлиза турският народ, е обвинена, че е опитала да улесни държавен преврат на армията срещу премиера Реджеп Ердоган, предизвиквайки хаос в страната чрез атентати и пропагандни операции.

Четенето на присъдата от председателя на съда Хасан Хюсеин Йозеше и неговите заместници, предизвика вълнение сред присъстващите, чийто брой беше намален въз основа на решение на съда. "Проклета да бъде диктатурата на ПСР", скандираха адвокати и депутати, имайки предвид Партията на справедливостта и развитието, смятана от светската опозиция за поръчител на процеса за затваряне на устата на критиците на Ердоган. "Ние сме войниците на Мустафа Кемал Ататюрк", скандираха още те, отдавайки почит на основателя на светската турска република.

Мрежата Ергенекон беше разкрита през юни 2007 г. при антитерористична операция в предградията на Истанбул. Открити бяха оръжия и експлозиви, първи етап в дългото разследване, довело до съставянето на 23 последователни обвинителни акта от хиляди страници, които в крайна сметка бяха обединени в един процес. Още няколко дела срещу групи предполагаеми заговорници започнаха след Ергенекон.

Първото дело, по което беше произнесена присъда, Байлоз, изненада със строгите присъди - съдиите осъдиха през септември близо 300 офицери на 16 до 20 години затвор, нанасяйки тежък удар върху престижа на турската армия. Армията, която в продължение на десетилетия се изявяваше като пазител на светските ценности на Турската република, свали три избрани правителство след 1960 г. и принуди едно проислямско правителство да подаде оставка през 1997 г.

Според някои либерални или близки до ислямоконсервативното движение наблюдатели делото Ергенекон и неговите производни се вписват в усилията на правителството за ограничаване на намесата на армията в държавния живот и установяването на правова държава. Но за защитниците на светските устои и някои правозащитници делата са скълъпени и целят отстраняването на някои опозиционери от политическото поле. Критиките са предизвикани от валидността на приведените доказателства и прибягването до анонимни свидетелски показания.

#Реджеп Тайип Ердоган #Ердоган #Турция #Силиври #Истанбул #протест #Ергенекон #Илкер Башбуг #Мустафа Кемал Ататюрк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »