Откриха съкровището на Шишмановци

Откриха съкровището на Шишмановци
Осемнадесет златни монети на цар Иван Александър (1331–1371 г.) са открити при разкопките на средновековната крепост Урвич, съобщи археологът проф. Николай Овчаров. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Осемнадесет златни монети на цар Иван Александър (1331–1371 г.) са открити при разкопките на средновековната крепост Урвич, съобщи археологът проф. Николай Овчаров.

„Съкровището на Шишмановци“ бе представено пред медиите в сряда от Овчаров.

Археологически проучвания на крепостта „Кокалянски Урвич“ край София на екипа, ръководен от проф. Николай Овчаров и доц. Бони Петрунова, бяха проведени през м. октомври.

Според Овчаров монетите са заровени между 1371 и 1372 г. в притвора на крепостта.

„Именно това е съкровището на Шишмановци, тъй като 18-те монети са част от стотици други, но те са намерени от иманяри“, обясни Овчаров, цитиран от БГНЕС.

Той добави още, че описването на 18 монети като „съкровище“ е „закачка“ с най-популярната легенда за Урвич, а именно, че там е заровено съкровището на Иван Шишман.

Първите разкопки на крепостта са направени през 1969 г. от проф. Димитър Овчаров, бащата на проф. Николай Овчаров.

Археолозите вече показаха пред обществеността разкрити стенописи от църквата „Св. Илия“ в „Урвич“ с фрагменти с изображения на светци.

Крепостта „Урвич“ е първата, която се съпротивлява срещу турското нашествие в далечната 1381 г. Битката е била между София и Самоков. След като България е завладяна от Османската империя няколко години по-късно, крепостта е опожарена.

Тя се възражда отново в годините на робството и при това с манастир, смята професор Овчаров. Данни за това археолозите са открили в Паисиевата „История Славянобългарска“ и сведение от Италия.

Църквата на крепостта е поправена през XV–XVII век и около нея се развива манастир, уточни Николай Овчаров.

Той е категоричен, че „Урвич“ трябва да се превърне в обект на културен туризъм за София и част от културен маршрут около столицата.

„След като успяхме да развием такъв тур в Родопите, можем да го направим и в София“, убеден е Овчаров.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че очаква експертите и учените да разработят и културни маршрути, свързани с крепостта „Урвич“.

„София има възможности да се превърне в туристическа дестинация, в лидер в културния туризъм“, каза кметът.

#Николай Овчаров #археолог #разкопки #археология #Бони Петрунова #Урвич #Второ българско царство #цар Иван Александър #Османска империя #София #Самоков #турско робство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"