Орешарски: До две седмици създаваме работна група за намаляване на тежестите на бизнеса

Орешарски: До две седмици създаваме работна група за намаляване на тежестите на бизнеса
A A+ A++ A

До две седмици ще бъде създадена работна група на равнище зам.-министри, които да започнат конкретна работа за намаляване на броя разрешителни, които утежняват бизнес обстановката в страната. Това заяви пред журналисти министър-председателят Пламен Орешарски след среща с национално представителните организации на работодателите, предаде репортер на агенция „Фокус“. „В последните 10 години много министри, премиери, правителства са се опитвали и крайният резултат е, че има рекорден брой разрешителни, утежняващи условията за бизнес“, посочи Орешарски.

В момента има около 1200 различни разрешителни лицензионни режими или режими, които се доближават до лицензионните, които утежняват бизнес средата, каза той.

Правителството ще преразгледа административните такси за бизнеса с цел да станат по-леки, каза още Орешарски. Орешарски отбеляза, че от всички 1200 разрешителни лицензионни режими не може да се каже колко точно ще останат, като по всяка вероятност всички режими, които са по европейски регулации, ще останат в този си вид.

„Ще направим пълен преглед по отношение на тези режими, така че тези услуги на администрацията да се оказват за много по-кратки срокове. Ще преразгледаме и таксите за бизнеса“, подчерта премиерът и заяви, че като цяло условията за бизнеса в България трябва да станат по-добри и всички режими да станат по-леки за приложение и за изпълнение.

Правителството ще работи върху нов Закон за обществените поръчки, така че да осигурим по-голяма равнопоставеност на всички фирми и да разширим кръга на бизнеса, който има достъп до обществените поръчки, обяви още Пламен Орешарски. „Тепърва ще решим дали да бъде изцяло нов закон, или можем да направим поправки в сега действащия закон. В момента много пъти са се правили поправки“, отбеляза Орешарски.

Работодателските организации са изразили готовност да подпомагат правителството в усилията за промяна на Закона за обществени поръчки (ЗОП) или за написването на нов ЗОП.

#Пламен Орешарски #среща #бизнес #мерки #тежести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"