Петър Емил Митев: ГЕРБ е в национална и международна изолация

Петър Емил Митев: ГЕРБ е в национална и международна изолация
Политическият живот в България след тази година се концентрира в машината на единовластие на ГЕРБ, а общият интерес за демонтиране на тази машина направи логично немислимото – общи действия на политически антиподи. Това каза проф. Петър-Емил Митев от Инст
A A+ A++ A

Политическият живот в България след тази година се концентрира в машината на единовластие на ГЕРБ, а общият интерес за демонтиране на тази машина направи логично немислимото – общи действия на политически антиподи. Това каза проф. Петър-Емил Митев от Институт за социални ценности и структури "Иван Хаджийски" по време на политическата дискусия "България след изборите", предаде БГНЕС.

Според неговия анализ основните изводи след изборите са край на партийното единовластие на ГЕРБ, стабилизиране на левицата, политическа катастрофа на консервативната десница, създаване на политически резерв в лицето на много партии, които са на прага на парламента.

Нито изборният процес, нито изборният резултат могат да се разберат, без да се вземе предвид характера на управлението последните четири години, категоричен бе Митев. Предимство получи партия, по време, на чието управление жизненият стандарт спадна, създадоха се демографски проблеми, тя дори не успя да завърши своя мандат. Изглежда странно, но не е, коментира професорът в контекста на обединяването на усилията на останалите парламентарно представени партии да изолират ГЕРБ.

Формулата на управлението на ГЕРБ беше харизма + машина на единовластие + неолиберална политика, олицетворена в триумвирата Борисов-Цветанов-Дянков, обясни Митев.

Първо засече неолибералната политика, бушонът на Дянков гръмна и се срути целият кабинет, добави той. Политическият кораб на партията ГЕРБ беше торпилиран, сега ще се види дали той ще потъне начело със своя капитан, или партията ще се ремонтира и преустрои, каза още Митев.

ГЕРБ изпада не само в национална, но и международна изолация, те не получиха поздравления от нито един чуждестранен лидер, освен от Анкара, отбеляза професорът. Според Митев изборните резултати символизират края на проекта за политическо единовластие, започнат от бившите управляващи.

Достатъчно беше да бъде отслабена хватката на Борисов и започна оздравяването на институциите, на тяхната самостоятелност, което се видя от прокуратурата, посочи той. "Никога няма да има повече министър, който да размахва СРС от парламентарната трибуна. Надявам се, че никога повече парите за подслушване да надвишават парите за наука. Да се надяваме, че това, което вече беше преживяно ще бъде част от осмислянето на историческия опит", каза още Митев.

Проф. Георги Карасимеонов, ръководител на Института за политически и правни изследвания отбеляза, че парламентът се намира в изключително деликатна среда на минимум доверие и ще се изискват изключителни усилия за спечелването на доверието на хората.

"ГЕРБ имат самочувствието на победители, но без реално покритие. След като беше партия на властта до скоро оставянето без ресурс в държавното управление може да предизвика силно напрежение в партията и нейната клиентела", добави той. Карасимеонов заяви, че в момента действията в НС се основават на съдружие по сметка, а не по интереси.

Той подчерта ролята на Атака за лабилното, плаващо мнозинство. Вчерашното поведение на Сидеров се характеризира с крайна демагогия, дистанциране и много неочаквани действия и реакции, които ще внасят постоянно напрежение и несигурност при следващо правителство, анализира професорът. Вероятно и трите партии ще подкрепят едно правителство, но то ще бъде правителство на много големия компромис, единственият му шанс да оцелее е чрез добър екип, който да покаже бързи резултати, каза още Карасимеонов.

А най-големия проблем за него ще е задкулисният натиск от партии и лобистки кръгове, добави той. Предизборната кампания потвърди силното влошаване на политическото състояние в страната, прекъсването на диалога и никакви реални дебати по важните проблеми на страната, подчерта професорът.

"Дори в Италия след тежките избори намери път към формиране на правителство – широка коалиция. В Гърция леви и десни партии намериха път към работещо правителство", посочи Карасимеонов. Цялата тази предизборна кампания се отрази на изборната активност, при условие че положи това влошаване на политическата среда през следващите месеци очаквам изборната активност да се сведе до абсолютно нездравословен минимум, заключи професорът.

В момента хората са отблъснати от политическия елит, категоричен бе Карасимеонов. Ако става въпрос за разрешаване на реални проблеми ние се намираме все по-дълбоко в задънена улица, това е големият проблем на българската политика, заяви доц. Огнян Минчев. Заради нарастването на безконтролността на основните фактори в йерархията на олигархичния контрол над икономиката се стеснява времевият период, в който политиците могат да планират, смята той.

Нямаме хоризонт от повече от една година за прогнозиране на политически въпроси, а за да решим важните проблеми на страната са необходими по-широки хоризонти, категоричен бе Минчев.

#доц. Огнян Минчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"