Райков: 54% от депозитите на държавните дружества са в една банка

Райков: 54% от депозитите на държавните дружества са в една банка
Марин Райков Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

54% от депозитите на държавните дружества се намират в една банка, съобщи служебният министър-председател Марин Райков, предаде БГНЕС. Правила, по които дружествата с над 50% държавно участие избират къде точно да си държат парите, вече са публично представени и са публикувани на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, до средата на май ще се събират коментари и мнения по тях.

След като приключи публичното обсъждане, правилата трябва да бъдат приети от Министерския съвет и да влязат в сила. Дори и след като това се случи, няма да бъде публично оповестено в коя точно банка държавните дружества държат повече от половината от парите си. „Прозрачността ще бъде при спазване на банкова тайна, кой в коя банка има сметка няма как да стане публична информация“, обясни финансовият министър Калин Христов.

„Очевидно е, че това число 54% говори недвусмислено от въвеждане на тези правила и от въвеждането на принципа на задължителност на тези правила. Когато всяко едно от министерствата публикува за в бъдеще списъка на дружествата и на начина, по който те съблюдават правилата, ще може да се види и разбивката на този процент“, коментира Марин Райков.

Според правилата, такива, каквито са разписани към момента, държавните дружества няма да могат да слагат повече от 25% от парите си в една банка. Ако имат повече от тези 25% в една единствена банкова институция, то те ще трябва да изтеглят част от парите, така че да спазят правилото. „В случай на нарушаване на ограничението в резултат на текущи оперативни процеси (разходване на средства от сметки, получаване на плащания, изменение на валутен курс), възложителят следва в срок до 1 месец да извърши необходимите действия за изпълнение на условието“, пише още в правилата. Всъщност за максимална коректност трябва да се отбележи, че в правилата става дума за това, че нетната експозия към една кредитна или финансова институция на дружествата с повече от 50% държавно участие не може да надвишава 25 на сто от общия размер на паричните средства на дружествата.

Нетна експозиция към кредитна или финансова институция е разликата между левовата равностойност на паричните средства на възложителя по сметки в дадена кредитна или финансова институция, независимо от техния вид, и левовата равностойност на размера на непогасената част от предоставените му заеми и откритите банкови гаранции, по които е наредител, от същата институция.

#Марин Райков #държавни дружества #средства #депозити #банки #нови правила

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"