Т. Дончев: 2014 и 2015 година ще бъдат много силни за българската икономика

Т. Дончев: 2014 и 2015 година ще бъдат много силни за българската икономика
Министър Дончев взе участие в дискусия за европейския бюджет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Следващите две години - 2014 и 2015 г., ще бъдат много силни за българската икономика, прогнозира министърът по управлението на европейските средства Томислав Дончев.

Министър Дончев взе участие в дискусия за европейския бюджет, съобщава "Инвестор.бг".

"В тези две години ще се застъпят двата програмни периода и макар че ще бъде много натоварено за администрацията, икономиката ни ще разполага с повече европейски средства", коментира министърът.

Бюджетът на ЕС по новия програмен период беше приет в края на миналата седмица с минимални орязвания спрямо предложеното от Европейската комисия.

Веднага обаче се чуха прогнози, че партиите в Европейския парламент няма да дадат своето съгласие по финансовата рамка именно заради намалението на средствата.

Томислав Дончев обаче е оптимист, че одобрение ще има, тъй като този бюджет беше постигнат много трудно, с много компромиси от държавите в ЕС.

„Освен това, ако бъде върнат, няма никакви гаранции, че в средносрочен план ще има по-добро или дори някакво решение“, смята министърът.

С над 2 млрд. евро повече ще получи България от европейския бюджет за периода 2014-2020 г. В новата финансова рамка нашата страна ще получи общо 15.2 млрд. евро за седемте години, но след приспадане на дължимите вноски България ще получи чисто над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС.

За пръв път разходите на Евросъюза се намаляват до 960 млрд. евро, което е с 3 процента по-малко спрямо сегашния седемгодишен бюджет, който надхвърля с малко един трилион евро.

 

 

#Томислав Дончев #българска икономика #прогнози #ЕС #Европейския съюз #ЕС #фондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"