Цеков: Да не чакаме изборите, за да отзоваваме калпави политици

Цеков: Да не чакаме изборите, за да отзоваваме калпави политици
Борислав Цеков Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да не чакаме изборите, за да отзоваваме калпави политици, заяви идеологът на Движение "Модерна България" Борислав Цеков. 

"Ключово е най-после в страната ни да има по-ефективни форми на граждански контрол - както върху лоши политици, така и върху лоши закони", поясни Цеков в интервю за БГНЕС.

Движение "Модерна България" започва инициатива за национална подписка за предизвикване на национален референдум по два въпроса. Първият- да се въведе нормативен механизъм за предсрочно отзоваване чрез пряк вот от избирателите на народни представители, общински съветници и кметове във времето между изборите.

Вторият въпрос, свързан с възможността всеки гражданин да има право да сезира Конституционния съд, когато със закон са нарушени граждански права и свободи, т.е. това е инструментът за граждански контрол върху лоши закони.

"Много е важно у нас да има такъв тип контрол и затова инициативата на Движение "Модерна България" е изцяло на гражданска, надпартийна основа. Дори съставът на инициативния комитет, който внасяме съгласно закона зарегистрация в НС, има характер на пъстра палитра от емблематични личности за демократичните промени, за конституционализма- като президента Жельо Желев, бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков, човека-Конституция Гиньо Ганев , представители на около 80 граждански организации и др.", коментира Цеков.

#движение "Модерна България" #Борислав Цеков #избори #референдум #Жельо Желев #Огнян Герджиков #Гиньо Ганев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"