БФБЛ събра 25 000 лв. на петия си благотворителен бал

БФБЛ събра 25 000 лв. на петия си благотворителен бал
Кметът на София Йорданка Фандъкова - гост на благотворителния бал на ББЛФ. Снимка: ББЛФ
A A+ A++ A

25 000 лв. бяха събрани по време на петото издание на Големия благотворителен бал на Българския форум на бизнес лидерите, който се състоя на 28 януари в хотел „Шератон“.

Тази година половината от приходите отиват в подкрепа на дарителската инициатива „За живота!“, която цели да набере средства за нова, уникална за България, апаратура за лъчетерапия на рака на гърдата, съобщиха още от БФБЛ.

Втората кауза, която отговорният бизнес припозна като своя, е един амбициозен и новаторски проект „Чети и помогни“, който си поставя за цел да създаде навици за четене у подрастващите и същевременно да подпомогне съзряването им като етични и състрадателни граждани.

Официален гост на Благотворителния бал беше кметът на София Йорданка Фандъкова, която е и патрон на дарителската инициатива „За живота!“.

„Тук съм, за да подкрепя каузата за борба с рака на гърдата, но ви поздравявам и за избора на кауза в сферата на образованието – в тази област всички усилия си струват“, каза тя и допълни: „Като гледам присъстващите в тази зала, знам, че в България има отговорен бизнес – вие дарявате, съпричастни сте и затова сте позитивни и гледате напред, така както се грижите и за вашия бизнес. Приемете моето огромно благодаря за подкрепата ви!“.

Сред официалните гости бяха още доайенът на онкологичната общност в България проф. Иван Черноземски, почетен председател на Инициативния комитет на „За живота!“, доц. Здравка Валерианова, изпълнителен директор на СБАЛ по онкология – болницата, в която ще бъде инсталиран апаратът за лъчетерапия, както и Лидия Радомирска, председател на „Асоциация за ранно детско развитие“, която реализира проекта „Чети и помагай“ в България.

Специална изненада за гостите на бала поднесе с участието си поп и джаз изпълнителят Васил Петров, който подкрепя каузата за съвременно лечение на жените, страдащи от рак на гърдата, още от нейното стартиране през месец октомври 2012 г.

„Форумът на бизнес лидерите за пореден път доказа, че организацията е истински катализатор на важни бизнес и социални процеси. За последните пет години събрахме над 130 000 лв., като 55 000 лв. набрахме само в последните 4 месеца. Това доказва, че сме жизнена и успешна организация, която и в трудно икономическо време мотивира и вдъхновява членовете си за върхови постижения както в бизнеса, така и в добротворството“, отбеляза Мария Шишкова, председател на БФБЛ.

Над 100 бизнес представители проявиха своята щедрост като участваха в традиционния благотворителен търг. В ролята на водещ на търга умело влезе младият актьор Александър Кадиев, който повдигна градуса на настроението при наддаването. Сред най-атрактивните предмети бяха писалка с гравирани подписа на Барак Обама и печата на Президента на САЩ, колекционерско издание, получено от Максим Бехар при посещението му в Белия дом, и луксозно осемдневно пътешествие из Средиземноморието на борда на най-големия европейски круизен кораб - MSC Splendida, дарено от Юзит Калърс. За ценителите на изобразителното изкуство имаше картини и литографии на Греди Асса, Буян Филчев, Емануела Ковач, Костадинка Миладинова и др., дарени от художниците на НДФ „13 века България“ в подкрепа на дарителската инициатива „За живота!“.

Спонсори на събитието бяха ЧЕЗ България и Хюлет-Пакард България. Каузите подкрепиха още, дарявайки предмети и услуги за аукциона - Индезит България, Н.Пр. Джонатан Алън – посланик на Великобритания, Фондация „Америка за България“ и Кантус Фирмус, Дейл Карнеги Трейнинг, ШЕЛ България, Максим Бехар и М3 Колидж, Метрореклама, Ратола, Нов симфоничен оркестър, Нестле България, НДФ „13 века България“.

Ваучери за нощувки, СПА процедури и събития предоставиха също хотелите „Кемпински Гранд Арена“ - Банско, Todoroff Wine&Spa, РИУ Правец Ризорт СПА и Голф, Радисън Блу Гранд Хотел, „Хилтън“ – София, и „Метрополитън“ - София.

Озвучаването беше осигурено от Конгрес Инженеринг, за безалкохолните напитки и минерална вода се погрижиха от Кока-Кола България, а поканите до гостите на бала бяха безвъзмездно разпространени от ТНТ България.

Дарителската инициатива „За живота“ се осъществява под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, а Българският форум на бизнес лидерите е член на Инициативния комитет. Целта е да се наберат средства, които да осигурят съвременно лечение на жените, страдащи от рак на гърдата, като бъде  закупен първият и единствен в България апарат за лъчелечение по време на операция. Този вид лечение се използва при петдесет процента от болните от рак на млечната жлеза и при всички други онкологични заболявания, при които наличната  апаратура у нас не би могла да помогне. Апаратът, чиято цена е около 3 000 000 лева, ще бъде закупен в полза на СБАЛ по онкология, водещата онкологична болница в България, и ще бъде инсталиран в Операционното отделение на лечебното заведение.

Всеки може да подкрепи каузата и като изпрати SMS с текст DMS ZAJIVOTA на единен дарителски номер 17 777 или като дари средства по сметката на Национален дарителски фонд „13 века България“ в Банка ДСК:

BIC: STSABGSF

IBAN: BG25STSA93000020562379

Идеята за българския проект е взета от проекта „Четенето помага“, който се реализира в Чехия за втора година. Проектът предоставя една уникална възможност за учениците да развиват своите литературни умения и същевременно да станат част от света на филантропията. В специален сайт децата могат да се регистрират, да изберат книга, съответстваща на тяхната възрастова група, и да направят тест върху нея. Всеки отговорил на въпросите от теста печели кредит. Учениците даряват спечелените кредити, които се обръщат в пари, от специално създадения за тази цел фонд, формиращ се от спонсори. Така децата придобиват ценен опит като, от една страна, за първи път им се дава шанс чрез своя труд, в случая четенето, да печелят пари, а от друга - сами да вземат решение каква кауза да подкрепят. Ползите за обществото са в няколко посоки: създават се навици за четене и се повишава грамотността на учениците; подпомага се съзряването на етични и състрадателни граждани, готови да помагат на нуждаещите се членове на обществото; повишават се тяхната компютърната култура, знания и умения.

Българският форум на бизнес лидерите е асоцииран с Международния форум на бизнес лидерите и е водещата организация в България, която поощрява и развива корпоративната социална отговорност като задължителен елемент от работата на всяка компания. Членовете на Форума са успешни български и международни фирми и организации, които съзнателно спазват принципите, посочени в Стандарта за бизнес етика, изготвен от БФБЛ. Броят на компаниите, подписали и приели Стандарта като част от своята корпоративна политика, надвишава 1500 в цяла България.

#Български форум на бизнес лидерите #благотворителност #благотворителен бал #Мария Шишкова #Йорданка Фандъкова #кмет на София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »