Карикатуристът Христо Комарницки: Виждам изнервеност у Борисов

A A+ A++ A

Известният карикатурист Христо Комарницки отхвърли обвиненията на премиера Бойко Борисов, че карикатурите му, осмиващи властта, са плод на интереси на спонсори на в. „Сега".

"Бих искал да обясня, че карикатурите са проект на моя лична позиция и на отношение към случващото се, заяви пред БГНЕС карикатуристът от в. "СЕГА" Христо Комарницки.

Агенция „БГНЕС" припомня, че в сряда вечерта пред ТВ + премиерът каза следното: "Аз винаги съм давал пример с вестник "Сега". След като ние махнахме посредниците...Три посредника имаше до доставката на газ, три, и техният основен спонсор най-отгоре стои на вестника - "Овергаз". И в момента, в който това го направихме, от първа до последна страница, включително и карикатурата, е само с нас."

"Идеята, че работещите в медиите хора са някаква функция или бурмички – функция на някакви други хора – издатели или собственици, това е дълбоко порочна идея. И когато тя се внушава от върховете на властта, това е още по-тревожно", каза Христо Комарницки.

„Още повече на фона на състоянието на медиите в България. Това е дълбоко погрешна теза и не би трябвало да се правят такива внушения", категоричен е Христо Комарницки.

"Мога само да гадая или да се опитвам да вляза в неговия начин на мислене. Според мен, той се мъчи да си обясни журналистиката по този начин – чрез някакви такива механизми и взаимоотношения", коментира Комарницки вероятната причина за творчеството му, която лансира премиерът Бойко Борисов.

"Взаимоотношенията между властта и медиите са много сложна тема и никога не са били в добро състояние през целия преход. Вижда се, че това продължава и сега", добави още Комарницки.

За това, че зачестиха случаите на подобен тип словесна агресия от страна на премиера, според Комарницки, по-скоро това говори за някакъв вид изнервеност.

"Виждам някаква изнервеност, или пък дори неопитност. Трябва да се гадае, за да се търси обяснение", каза Христо Комарницки.

Той скромно обясни, че черпи вдъхновение в творчеството си от информационния поток, от всекидневието, от случващото се около нас, от прочетеното, видяното. Времето, което му отнема създаването на една карикатура, е различно.

Карикатуристът изрази мнението си в официална позиция, която се разпространява в социалните мрежи.

Ето какво написа Христо Комарницки: "Четвърта година подред г-н Бойко Борисов обикаля всички възможни медии и обяснява, че причина за карикатурите във вестник "СЕГА" е намерението му да отстрани газовите посредници(!!!).

"Една неистина, повтаряна стократно пред милионна аудитория, си остава неистина. Тъй като никой от така наречените журналисти не се сеща да попита и другата страна, т.е. мен, ползвам правото си на отговор тук. Г-н Борисов, това Ваше твърдение е невярно. То или е резултат на заблуда, на сбъркана ценностна система, на ненаучени азбучни уроци за свободата на мисълта, словото и образа, или е откровена лъжа", се казва позицията на автора.

"Карикатурите във вестник "СЕГА" никога не са зависели от ничии частни, корпоративни или партийни интереси. Те винаги са били такива, каквито са, много преди да се роди идеята на определени кръгове да Ви "появят" в българската политика. И ще бъдат такива много след като излезете от нея", пише още в позицията си Христо Комарницки.

#Христо Комарницки #Бойко Борисов #министър-председател на България #Овергаз #карикатурист #карикатури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори