След Студентски празник ще стане ясно за надбавките на пенсионерите

След Студентски празник ще стане ясно за надбавките на пенсионерите
„Националният бюджет е на излишък, но страната ни чака пари от Европа, от които зависят и евентуалните добавки за пенсионерите", обясни министърът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-рано на Студентския празник на 8 декември ще стане ясно дали ще има пари за коледни добавки за пенсионерите, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

По думите му тогава ще бъдат готови предварителните данни за изпълнението на бюджета за ноември, а оттам ще се разбере дали ще има пари за надбавки за възрастните хора, предаде Дарик радио.

„Националният бюджет е на излишък, но страната ни чака пари от Европа, от които зависят и евентуалните добавки за пенсионерите", обясни министърът.

Той припомни, че към края на октомври бюджетът излезе на дефицит от 74 млн. лв, което, според него, не би трябвало да е неочаквано, тъй като в Закона за бюджета за настоящата година е заложен дефицит от 1.3 на сто или близо милиард лева, а досега „се справяме по-добре от прогнозите и сме на дефицит от само над 70 млн. лв".

„Аз не съм популист, не искам да давам пари, които нямам. Ако бюджетът за ноември е на дефицит, такива пари няма да има", категоричен бе той.

За да има въобще разговор за добавки към пенсиите, се чакат и данните за ноември, които трябва да излязат около 8 декември.

„Чакаме до 8 декември за предварителните данни за ноември, като там голямото неизвестно е не националният бюджет, който в момента е на излишък от около половин милиард лева, а европейските плащания, като на България се дължат близо 800 млн.", посочи Дянков.

#8 декември #Студентски празник #пенсионери #Симеон Дянков #вицепремиер #Министър на финансите #Европа #Закона за бюджета #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"