Турски вестник прибърза да съобщи, че Тургут Йозал е бил отровен

Турски вестник прибърза да съобщи, че Тургут Йозал е бил отровен
Бившият турски президент Тургут Йозал почина през 1993 г. от инфаркт, но съпругата му отрича официалната версия за смъртта му и твърди, че той е бил отровен с лимонада в българското посолство. Снимка: todayszaman.com
A A+ A++ A

Турски вестник написа, че в тленните останки на покойния президент Тургут Йозал са открити следи от отрова, преди да са готови резултатите от експертизата.

Директорът на Института по съдебна медицина в Турция опроверга информацията, като заяви, че такова вещество не е било открито, а отчетът от експертизата все още не бил готов, предаде БТА.

„Не мога да си представя как е било съобщено подобно нещо. Не сме открили подобно вещество. Отчетът от експертизата все още не е готов. Ние ще го представим на Главната прокуратура през следващия месец“, заяви директорът Халюк Индже.

Той посочи, че неговото ведомство няма право да оповестява резултатите от експертизата и това може да направи единствено прокуратурата, ако сметне, че е нужно.

Според турския вестник „Бугюн“ съдебномедицинските експерти са открили в пробите следи от силна отрова на основата на стрихнин. Според специалистите тя може да е била приета с храна или напитка.

Гробът на бившия държавен глава, който почина през 1993 г., бе отворен при изключителни мерки за сигурност в началото на октомври.

Ексхумацията бе извършена, след като от години съпругата му Семра Йозал твърдеше, че той е бил отровен, а не е починал от инфаркт, каквато бе официално оповестената причина за смъртта му.

По думите на Семра Йозал, преди да почине, Тургут Йозал е бил на прием в българското посолство в Анкара по повод откриването на изложбата на настоящия министър на културата Вежди Рашидов. Там Йозал консумирал само лимонада. Съпругата твърди, че той е бил отровен с напитката.

В досегашното разследване по случая се отбелязва обаче, че от въпросната лимонада пили и сервитьорите, освен това не може да се установи кой точно е дал чашата, тъй като на приема са присъствали прекалено много хора.

Тургут Йозал е министър-председател на Турция от 1983 г. до 1989 г., а после е избран за президент. През 1988 г. срещу него има неуспешен опит за убийство.

#Тургут Йозал #президент на Турция #ексхумация #отрова #лимонада #Семра Йозал #Вежди Рашидов #българско посолство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"