Работна група на ПП, ДБ и БСП ще нищи управленска програма за бъдещ кабинет "Василев"

Работна група на ПП, ДБ и БСП ще нищи  управленска програма за бъдещ кабинет "Василев"
A A+ A++ A

Партиите "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" сформираха работна група за работа по управленската програма, около която трите политически формации и независимите депутати се обединиха.

Експертите се събраха в парламента, за да обсъдят ясни задачи и срокове за период от 6 месеца, съобщи БНР.

Разговорите вървят в две направления - законодателни инициативи и изпълнителна власт, обясни на излизане от парламента министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер. Ще се работи изключително активно, за да може партньорите в проектокабинета да излязат с готови приоритети, разписани във времева рамка.

От "Продължаваме промяната" ще се борят за 121 депутати и повече, каза още Лорер. Според него правителство на малцинството е малко вероятно:

"За да можем да излезем с готови приоритети, които да са разписани във времева рамка за близките шест до девет месеца. Ние държим на повече от 121, тъй като сме пределно наясно, че за да има стабилна работа, в която работим за доходите на хора, за стабилността на България, е важно това да се случва в една стабилна институционална среда. Не вярвам правителство на малцинството да може да го направи".

БСП са представили основните си приоритети, утвърдени на Националния съвет на партията, сред които преизчисляване на пенсиите от 1 януари догодина, безплатни учебници от 1-ви до 12-ти клас, безплатни лекарства за деца до 14 години.

Георги Свиленски обясни, че към техните искания не е имало несъгласия или критики. Окончателният вариант на политиките в евентуалния бъдещ кабинет  трябва да са готови утре:

"Приоритетите, които казаха и другите колеги, пожеланието за работа. Най-безумното нещо е в момента да затворим вратата на парламента и да отидем на избори. Все пак, извън вътрешнополитическите интриги, които се въртят, държавата очаква тежки месеци. Трябва някой да работи".

Постове и имена на министри не са обсъждани все още, каза министърът на спорта в оставка Радостин Василев:

"Единственото нещо, което в момента говорихме, бяха шест или седем приоритета законодателни, които Народното събрание трябва да свърши през следващите шест месеца - свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с КПКОНПИ и естествено, по другите сектори всеки казва много важни приоритети, които трябва да се извършат".

Лена Бориславова - началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков, посочи, че промените в Закона за съдебната власт скоро ще бъдат представени за обществено обсъждане.

Бориславова също така заяви, че няма притеснения от прокурорската проверка срещу нея за неизгодна сделка с Българската банка за развитие.

Определи я като политическа акция, след направеното от управляващите в последните месеци и по-конкретно по случая "Капитан Андреево".

#ПП #ДБ #БСП #работна група #управленска програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »