Гърците си плюят в пазвите: Дано не заприличаме на България!

Гърците си плюят в пазвите: Дано не заприличаме на България!
A A+ A++ A

"Нашата съседка България тъне в безкрайна политическа криза, от която изходът съвсем не е ясен. Преди броени дни прозападното коалиционно правителство на Кирил Петков се срина, отнасяйки със себе си визията му за реформи и разправа с корупцията, а той публично заяви, че е бил свален от мафията и руснаците, които използват достъпа си до властта", пишат гръцките медии за нашата родина и за случващото се тук, предава лупа.бг.

Анализът на "Катемарини" продължава: "Изглежда, че страната отива към избори за четвърти път в рамките на една година, най-вероятно през есента, когато те може да съвпаднат с нашите собствени национални избори. Независимо дали ще съвпаднат или не, изборите в България и Гърция ще имат една обща черта: ще се проведат по системата на пропорционалното представителство.

Опитът на България трябва да ни плаши. Североизточната ни съседка върви без лидер в момент, когато в региона се вихрят политически бури, изискващи силни ръце начело. Системата на пропорционално представителство в България разпределя местата в парламента по такъв начин, че не може да се формира стабилно парламентарно мнозинство и може да се създаде само сглобена управляваща коалиция, обикновено чрез взаимни отстъпки.

Под натиска да се състави правителство, за да може най-бедната държава - членка на Европейския съюз да получава европейски средства, за да не гладува, и след безмилостни пазарлъци четири партии първоначално намериха общ език и се съгласиха да съставят коалиция. Но с появата на първите тъмни облаци на хоризонта администрацията потъна. Всеки от партньорите имаше свой собствен дневен ред и зависимости от икономически и геополитически центрове, които, когато почувстваха, че интересите им са застрашени, свалиха правителството.

В този случай това беше телевизионният водещ и популярен певец Слави Трифонов, който напусна коалицията под предлог за някакъв "национален проблем" на управляващата коалиция. Можеше да бъде и някой друг, по някаква друга причина.

Въпросът е, че България плаща цената на пропорционалната система, която улеснява политическата фрагментация и не позволява, при липса на консенсусна политическа култура, формирането на силни правителства. Междувременно се обсъжда предложение за преминаване към система на засилено пропорционално представителство с бонус места за партията, спечелила най-много гласове, подобно на предишната гръцка система.

В Гърция ще се отправим към урните с пропорционално представителство, като се молим да не се окажем в хаос, подобен на този в България. Освен това опитът от прилагането на пропорционалната избирателна система в нашите избори за местна власт, където избраните съвети не могат да вземат никакви решения, трябва да ни отвори очите".

Снимка: Pixabay

 

 

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »