3 800 000 нашенци на почивка в чужбина, още 14 млн. - по родни курорти

3 800 000 нашенци на почивка в чужбина, още 14 млн. - по родни курорти
A A+ A++ A

3 800 000 българи се очаква да пътуват в чужбина в периода от май до септември. В същото време за периода се очакват около 14 милиона пътувания на българи вътре в страната, прогнозира Румен Драганов директор на Института за оценки и анализи в туризма.

Основните дестинации за българските туристи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония и страните от Европейския съюз. Очакват се интензивни пътувания на сънародниците ни през това лято, каза Румен Драганов: "Тъй като ние в годишен план общо имаме общо 20-21 милиона пътувания на българи в България, заедно с тези, които са в чужбина, са 28 милиона пътувания".

6,3 пътувания средно за година правят българските туристи. Кризата, високите цени и инфлацията не се отразяват на интензитета на пътуванията:

"Поне до средата на месец юни, тоест ние имаме по-високи натоварвания в пътувания, отколкото предходните две години 2020-а и 2021 година. Обясняваме го с края на пандемията. Ето, само в началото на май ние имаме над 1 000 000 пътувания на българи в България".

От май до септември се очаква страната ни да бъде посетена от 5,5 милиона чуждестранни туристи. Само за май броят им е над 800 хиляди, каза още Румен Драганов. 

По думите му посетителите усещат, че страната ни е спокойна дестинация. Туристическия бизнес е изправен пред редица сложни проблеми, които трябва да разреши:

"Намиране на работна ръка, намиране на най-добрите продукти, намиране на туристи, които да отсядат в тяхната база и тяхното обслужване. Всеки, който умее да извършва туристическа дейност, общо взето няма проблеми. И също се отнася за туристите – туристи, които умеят да пътуват, нямат проблеми", коментира Драганов.

Източник: БНР

#българи #летен сезон #Румен Драганов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »