ИТН няма да подкрепят Асен Василев за премиер

ИТН няма да подкрепят Асен Василев за премиер
A A+ A++ A

Коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" - БСП и "Демократична България" и този път заявиха, че ще преговарят за нов кабинет и ще поставят свои искания в преговорите, предаде БНТ

БСП се връща на масата на преговорите за съставяне на ново правителство. Левицата ще добави към обявените приоритети - социална политика, достъпно здравеопазване, развитие в образованието, стабилизация на икономиката.

"Нашето условие, за да преговаряме с "Продължаваме промяната", беше Кирил Петков да не е кандидат за премиер. Това условие е изпълнено. Ще разговаряме с ПП за съставяне на правителство. Напълно подкрепяме техните приоритети за борба с корупцията, промените в Закона за обществените поръчки, промените в КПКОНПИ - това е и част от нашата програма. Започваме да преговаряме по политики, ясно разписани този път - с ясни отговорности и срокове - нещо, което липсваше в първия мандат", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

"Демократична България" ще обсъдят номинацията на Асен Василев за премиер. Смятат, че това е суверенно решение на "Продължаваме промяната", което не е обсъждано с тях предварително. Ще съберат партийните си органи, за да решат. Зададоха обаче и някои въпроси:

"Как ще изглежда мнозинството? Каква ще бъде коалиционната конструкция, която предлагат - в какъв формат ще търсят подкрепа? Дали просто подкрепа за правителство на малцинството или коалиционни отношения? Както и тези коалиционни отношения как ще бъдат структурирани и как ще се взимат решенията?" - попита Христо Иванов - Защото досега имаше много сериозен проблем в комуникацията, която пораждаше къси съединения и за мен беше основната причина за разпада на коалицията."

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с премиер Асен Василев.

"Изненадан съм от предложението на "Продължаваме промяната", защото това е рокада, не е стъпка назад и е много непремерено предложение. Ние оттеглихме доверието си от тази коалиция заради Кирил Петков и Асен Василев, заради политиките, които провеждаха, заради нарушаването на коалиционното споразумение от тях двамата и заради лошата финансова политика", коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Според ГЕРБ-СДС Кирил Петков, Асен Василев или който и да е от ПП, е персона нон грата. В рамките на този парламент те няма да водят разговори с когото и да било.

"В този режим на ротация до края на мандата ние може да имаме 8 различни премиери и ако някой има подобни амбиции, да започне да прави списък. По 6 месеца всеки - това е несериозно. Дори и на база трансфери да се стигне до някаква политическа подкрепа и да се избере някакво ново правителство, то ще е слабо, безпомощно и няма да може да свърши никаква работа. Това го казвам съвсем добронамерено, защото то ще е във вреда на всички, които участват в него", каза зам-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Позицията на партия "Възраждане" е категорична - избори веднага.

"Няма да подкрепим какъвто и да било кабинет в този състав на този тотално изчерпан, управленски импотентен и морално фалирал парламент", заяви Костадин Костадинов.

От "Продължаваме промяната" казаха, че работят за коалиция, която да отстоява интересите на България.

"Трябва да направим опит да има правителство. Аз мисля, че Кирил Петков е един истински лидер, който България тепърва ще може да използва и съм сигурен, че ние ще направим опит, за да се справи с всички кризи, включително и политическата , която е в момента", каза Настимир Ананиев.

Ще събере ли подкрепа този мандат за правителство на "Продължаваме промяната" е въпрос на седмица.

#ИТН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"