САЩ взима мерки срещу маймунската шарка, започва да ваксинира

САЩ взима мерки срещу маймунската шарка, започва да ваксинира
A A+ A++ A

Правителството на САЩ увеличава усилията си за спиране на разпространението на маймунската шарка чрез изпращане на стотици хиляди дози ваксина до щатите през следващите месеци, като разширява достъпа на най-застрашените и увеличаване на доставките в районите с голям брой случаи, съобщи Ройтерс.

Обявеният план за действие включва бързо разширяване на достъпа до дози от ваксината „Джинеос“ на „Бавариан Нордик“, който досега е била ограничен, за предотвратяване на маймунска шарка в районите с най-висока степен на разпространение и нужда.

Щатските и местните здравни служби също могат да поръчват доставки от ваксината AКAM2000 на „Емърджънт Байосолюшънс“, която е с много по-голямо предлагане, но има повече странични ефекти и не може да се използва от всички, включително от хора с отслабен имунитет.

Администрацията на Байдън ще отпусне 296 000 дози от „Джинеос“ от националния запас на щатите и териториите през следващите седмици, като 56 000 ще бъдат отпуснати незабавно, а останалите дози през следващите месеци, съобщиха официални лица.

В САЩ има 306 случая на маймунска шарка, вирусна инфекция, свързана с дребната шарка, която причинява болезнени кожни лезии.

Въпреки че вирусът е ендемичен в някои части на Африка, в момента е обхванал и страни, в които обикновено не е наличен, което предизвиква опасения, че може да се разпространи по-широко.

#маймунската шарка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »