Защо не трябва да се пита "Кога ще имаш деца?"

Защо не трябва да се пита "Кога ще имаш деца?"
A A+ A++ A

Не съществува жена, която поне веднъж в живота си да не бъде попитана дали и кога възнамерява да има деца. Милиони са причините, поради които подобни въпроси не са уместни, но често хората не се замислят за тях. Някои жени избират да не създават семейство, други страдат от репродуктивни проблеми, а трети са преживели не е един спонтанен аборт през живота си и всеки следващ опит за забременяване за тях е по-травмиращ от предходния.

Помислете си как би се почувствала една жена, която копнее да държи малко бебе в прегръдките си, но не може, а вие не спирате да я питате защо все още няма деца.

Истината е, че нямаме идея какво се случва в живота на една жена или едно младо семейство. Отстрани може да изглежда, че дамата е заклета кариеристка и не иска да има деца, но всъщност да прави опити за забременяване от години, но за жалост - неуспешни. От друга страна, от това да избереш кариерното развитие пред създаването на семейство не е непременно лошо. Изборът да живееш без деца е нещо , което трябва да се уважава, защото всеки определя сам по какъв начин да живее собствения си живот.

Провокирани сме да излеем тези думи, поради скорошна случка, която ни доказа за пореден път, че подобни на горепосочените въпроси никога не са уместни. Наскоро наша любима влогърка обяви своята бременност в YouTube, с което зарадва многобройните си фенове. След това обаче тя разкри, че преди тази успешна бременност се сблъскала и с неуспешната такава, преживявайки спонтанен аборт. И тогава си спомнихме за многобройните въпроси "Кога мислиш да имаш деца?", задавани непрекъснато от фенове под формата на коментари. Очевидно част от тях са били задавани именно в периода, в който тя се е сблъсквала с тази така травмираща за една жена случка. Никога не знаем какво се случва в живота на другите, затова не е редно да любопитстваме!

Разтърси ни и историята на Дженифър Анистън, която освен с култовата си роля в "Приятели" стана популярна в публичното пространство като една от известните жени, които нямат деца. Тя многократно е била нападана от публиката, че е взела погрешно решение да се отдаде изцяло на професията си без да усети радостта от това да бъде майка. Поне така изглежда отстрани, нали? Дори сме срещали десетки материали за избора на Анистън да не бъде майка. Но в действителност нещата не стоят точно така.

Оказва се, че тези предположения не са верни. Красивата актриса разкри в интервю, че никога в живота си не е казвала, че не иска да има деца. Жените, които имат както кариера, така и деца, са тези, които тя намира за най-вдъхновяващи, затова не вижда причина да се ограничава само до едното.

"Винаги съм искал да имам деца и никога не бих се отказала от това преживяване в името на кариерата. Искам да имам всичко.” - споделя още тя.

Феновете дори стигат до там, че обвиняват Анистън за развода с Брад Пит. Те смятат, че причината да прекратят брака си се корени в това, че двамата така и не създават семейство. Скоро след като започва отношения с Анджелина Джоли, Брад посреща първото си дете .

Дженифър споделя, че през всичките тези години тя е приемала тези слухове и нападки много лично. Хората непрекъснато са я обвинявали в това, че не успява да задържи никой мъж до себе си, че е егоистична и ориентирана към кариерата. Но истината е, че никой от нас няма ясна представа каква всъщност е истината.

И все пак сме съгласни с нея по отношение на това, че за да бъде една жена пълноценна не са ѝ нужни деца или мъж. Всяка от нас може да бъде напълно жена, независимо от пътя, по който е избрала да поеме. И дори Анистън действително да бе избрала кариерата пред семейството, това е нейният личен избор и никой няма право да се меси или осъжда.

Запомнете, че никога не знаем през какво минава една жена и бъдете по-снизходителни и разбиращи. Нека уважаваме чуждия избор (или някога липсата на такъв), така както уважаваме своя.

#деца #жена #бременна жена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »