Приключиха консултациите при Радев, предстои връчване на мандат (ОБЗОР)

Приключиха консултациите при Радев, предстои връчване на мандат (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Приключиха консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство. Конституционната процедура беше стартирана вчера, веднага след като Кирил Петков подаде официално оставка. В понеделник държавният глава разговаря с ГЕРБ-СДС и ДПС, а от „Продължаваме Промяната" и БСП не се явиха с мотив, че в момента се обсъжда бюджета в Народното събрание. Днес на консултации се явиха от „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Възраждане”.

От „Продължаваме Промяната” съобщиха, че от партията започват преговори за нов кабинет и обявиха, че ще бъдат проведени консултации с ДБ и БСП, както и с независимите народни представители, предава НОВА.

След края на последната консултация „Дондуков" 2 Радев заяви, че предстои да връчи мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент на първата политическа сила. Държавният глава не уточни в кой ден ще се случи това.

Той подчерта, че очаква отговорно отношение от страна на ИТН при преговорите за съставяне на кабинет, а те от своя страна заявиха, че са готови да подкрепят правителство, но не на всяка цена.

„Както се уверихте и вие, толерантността в българската политика е много кратка, затова трябва да бъдем взискателни. Не мога да не отбележа вашата последователна позиция при отстояването на националния интерес по отношение на Република Северна Македония. Затова очаквам и вашето отговорно отношение при преговорите за съставяне на ново правителство”, каза Радев.

 

#Румен Радев #консултации #политически сили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"