Д-р Аспарух Илиев: Ако имате тези симптоми - повалил ви е ВА5 - новият вариант на К-19

Д-р Аспарух Илиев: Ако имате тези симптоми - повалил ви е ВА5 - новият вариант на К-19
A A+ A++ A

Рискът от сериозно протичане на новия подвид коронавирус е доста по-висок, отколкото при един обикновен грип. В момента е лято, почивка, море и е много неприятно, ако се зарази човек в такъв момент и не дай си Боже влезе в болница, това заяви д-р Аспарух Илиев от Берн в ефира на Bg On Air.

"ВА5 е устойчив на летните температури, но трябва да сме предпазливи. Ако сме в група с хора, които кашлят, е добре да бъдем с маски.

По отношение на симптомите - той започва с хрема, болки в гърлото, кашлица и отпадналост. Но не е тази тежка кашлица, която имахме при другите варианти. Проблемът е, че последствията и при този вирус, са почти същите като при останалите - дълго време след това хората имат различни оплаквания.

И макар да не протича толкова тежко, този вариант е достатъчно заразен!

Не е нищо драматично, което на фона на войни и политически кризи трябва да ни вкарва в паника, но трябва да бъдем предпазливи.

В България има много по-ниско ваксинационно покритие, отколкото в някои други държави. Това, за съжаление, вероятно ще има негативен ефект за нашата държава, добави още д-р Илиев.

На въпрос дали е възможно човек да се зарази едновременно и с подварианта на коронавирус - ВА5, и с маймунска шарка, д-р Илиев отговори така:

"Теоретично е възможно човек да се зарази и с вируса, и с маймунската шарка. Но изключвам риск от епидемия. Проблемът с обривите, които се получават, е, че те възникват малко по-късно, около 4-5 дена.

Не при всички пациенти обаче има толкова много обриви. В началото има температура, неразпроложение, болки по ставите. В много случаи е обща инфекция. Затова хората просто трябва да бъдат по-предпазливи и разумни. С разум и с една маска в джоба, която се сменя всяка седмица, би бил един разумен подход.

#аспарух илиев #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »