Облачно, дъждовно с риск от градушки и бурен вятър на места в страната

Облачно, дъждовно с риск от градушки и бурен вятър на места в страната
A A+ A++ A

Неделният ден ще започне с разкъсана облачност, която около обяд ще премине в купесто-дъждовна. На много места в планинските райони от Западна и Централна България ще паднат проливни валежи, а до края на деня такива се очакват и в Дунавската равнина. Повишава се вероятността от градушки и силни пориви на вятъра по време на буря. 

Температурите ще се понижат и очакваните им стойности ще са между 28-32°С. 

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за неделя . (Забележка: Очакваните валежи ще са на отделни места. Картата показва районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма)

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Времето в планините

Бъдете предпазливи - около обяд и следобeд се очакват бури!

Облачността в планините в неделя сутрин ще е променлива. Около обяд ще започне да се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Стара планина и Рило-Родопския масив, ще превали и прегърми. Възможни са значителни по количества валежи. Ще духа умерен северен вятър. Максималната температура на 1200-1300 метра ще е около 17-19°, на 2000 метра - около 13°.

Времето по Черноморието

Край морето ще бъде предимно слънчево и топло, но само до обяд. Следобед по Северното Черноморие ще се развива купесто-дъждовна  облачност и се очаква да превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. Максималните температури ще са между 26-29°. Градусите на морската вода - 22-25°. 

Времето в София

През нощта срещу неделя облачността от запад ще се увеличи и на много места в Софийската котловина до полунощ ще превали и прегърми.

Денят ще започне с променлива облачност. Следобед тя ще е предимно купесто-дъждовна и на много места около столицата ще превали и прегърми. Минималните температури ще са около 16°С, а максималните - до 28°С.

Времето на Балканите

Последователно преминаващи атмосферни смущения ще дестабилизират атмосферата над нашия полуостров. Над отделни райони ще се развиват купесто-дъждовни облаци и на много места около обяд ще превали и прегърми. Температурите слабо ще се понижат. 

Източник MeteoBalkans.com

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »