Дийп фейк измама: Мним Кличко се е свързвал с кметове на европейски градове

Дийп фейк измама: Мним Кличко се е свързвал с кметове на европейски градове
A A+ A++ A

Кметът на Киев Виталий Кличко призова за разследване след „дийп фейк” измама, в която беше въвлечен, предаде ДПА. „С няколко кметове на градове в Европа се е свързал фалшив Кличко, който им е разправял абсурдни неща”, заяви той във видеозапис, разпространен от германския в-к „Билд”.

Кличко подчерта, че зад това стои „престъпна енергия и че всичко това трябва да бъде спешно разследвано”. Кметът добави, че никога не е имал нужда от преводачи в комуникациите си на английски или на немски. И допълни, че официалните разговори трябва да бъдат организирани само чрез официални канали в Киев.

По-рано днес стана ясно, че представители на германската държавна сигурност са започнали разследване на видеоконферентен разговор на кметицата на Берлин Франциска Гифай с мъж, представил се за Кличко. Разговорът е бил вчера и е приключил след 15 минути, когато кметицата започнала да се съмнява, че говори действително с градоначалника на Киев.

Нейната говорителка Лиза Фрерих каза, че първата четвърт част от разговора не е породил никакво съмнение, но после били повдигнати теми, които довели до това. Пред нея например мъжът, представящ се за кмета Киев, започнал да говори за украинци, опитващи се да получат социални помощи в Берлин. После бил повдигнат и въпросът за оказване на консултативна подкрепа на Киев за организиране на нещо като гей парад, което прозвучало още по-странно в светлината на войната в Украйна.

Впоследствие посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник е потвърдил, че Гифай не е говорила с Кличко. Властите на Германия предполагат, че става дума за дигитална манипулация, известна като „дийп фейк”. Тя е под формата на добре изпипани манипулирани видеа, които обрисуват реалистично говора и действията на истински човек.

Не само Гифай е била измамена. Същото се е случило и с кмета на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда. Той обаче е прекратил разговора с мнимия Кличко. 

Източник:БТА
 
Снимка: championat.com

#измама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »