Дмитрий Саймс: Неизбежен е въоръженият конфликт между САЩ и Русия, Путин показа, че е смел

Дмитрий Саймс: Неизбежен е въоръженият конфликт между САЩ и Русия, Путин показа, че е смел
A A+ A++ A

Конфликтът между Русия и Украйна се проточва вече четири месеца, като става все по-ясно, че е малко вероятно някоя от страните да спечели решителна победа скоро. Също толкова ясно е, че просто да се позволи на страните да се обезкървят една друга с предположението, че конфликтът ще остане ограничен, е глупаво.

Новата конфронтация между Москва и Вилнюс заради решението на Литва драстично да ограничи транспорта на руски стоки до Калининград е един от многото примери за това колко лесно може да излезе извън контрол противопоставянето между двете страни.

Удължаването на военните действия вече заплашва със сериозни разходи: от катастрофални местни последици за самата Украйна до сериозни глобални икономически проблеми, особено в хранителния и енергийния сектор, които излизат далеч извън границите на Украйна и Европа като цяло и могат да дестабилизират международната система. За това пише известният Дмитрий Саймс в статията си, публикувана на 21 юни в The National Interest.

НАТО със сигурност може да укрепи позицията на Украйна, като й предостави повече оръжия и още по-добро обучение на украинските военни, което позволява на Киев да постигне ограничени тактически ползи. Но ако тези успехи - случайни съгласно общоприетото вярване - излизат отвъд територията на Русия след февруари и започват да изглеждат като унизително поражение за Кремъл, Москва е повече от способна на значителна ескалация, както чрез военна мобилизация, така и чрез прехвърляне на икономиката си към военни линии.

Това развитие би могло да принуди Съединените щати да избират между сериозно военно поражение в Украйна или придвижване нагоре по стълбата на ескалация все по-близо и по-близо до ядрения праг.

Тези, които отричат способността на Москва да подобри военното си положение, забравят, че днес Русия не просто провежда „специална военна операция“, а всъщност ограничена военна кампания, съвсем различна от пълномащабна война, в която Москва ще използва всички военни , икономически и политически ресурси, ако е абсолютно необходимо, за своята защита.

Междувременно Вашингтон продължава да повишава залозите всяка седмица. Колкото по-модерни тежки и офанзивни оръжия на САЩ и НАТО отиват към правителството на Зеленски и колкото повече Вашингтон и Брюксел представят Украйна като ключов защитник на западните интереси и ценности, толкова по-бързо стават де факто собственици на украинския проект. Така крахът на този проект под ударите на руските оръжия не само ще унижи Съединените щати, но и ще подкопае авторитета и ефективността на Америка в света.

Такъв резултат в навечерието на междинните избори през ноември би бил катастрофален за администрацията на Джо Байдън и демократите, във връзка с което, безспорно, настоящото американско правителство ще има силно желание да предприеме допълнителни стъпки и да удовлетвори постоянните искания на украинския президент Владимир Зеленски за да увеличи доставките на оръжие и да предостави на Киев друга подкрепа. Как Москва ще реагира на тези усилия не е трудно да се предвиди: препратките на президента Байдън към Третата световна война не са преувеличение, а напротив, те отразяват реална опасност.

Към днешна дата има изненадващо малко сериозни оценки за това как ситуацията е достигнала тази опасна точка. Руската специална операция в Украйна често се описва от мнозина като „незаконен и непровокиран“ ход. Обвинението в незаконосъобразност вероятно е вярно, ако критериите за легитимна инвазия изискват някой или да бъде атакуван първи, или военните му действия да бъдат одобрени с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

pogled.info

#Русия #САЩ #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »