ПП ще опита да състави нов кабинет през главата на Слави и Тошко

ПП ще опита да състави нов кабинет през главата на Слави и Тошко
A A+ A++ A

С ИТН, представена от Слави Трифонов и Тошко Йорданов, няма място за повече разговори, но с всички депутати, които искат да изпълнят интересите на гражданите, ще проведем разговори”. Това каза пред Нова телевизия председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

След вота на недоверие председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов намекна, че очаква покана за разговори за нов кабинет. Напразно се надява. Разговори ще има, но не с него, а с отцепниците. Това означава, че за да получи Кирил Петков парламентарна подкрепа за ново правителство, люспенето трябва да продължи. 

Гюров каза, че не е бил изненадан от неговия резултат. 

“Мисля, че беше ясно накъде отиват нещата, нямаше изненади при гласуването”, каза Гюров и допълни, че “Продължаваме Промяната” са готови да започнат нов кръг от преговори и консултации с парламентарните сили, с които са в коалиция, както и с депутати, които “са готови да застанат на правилната страна”, добави той.

Гюров бе категоричен, че целта на ПП е “да направим всичко възможно да не се стигне до избори”.

“Македония беше просто една димка, която да отвлече вниманието на хоратата и депутатите от истинските въпроси. Камъните, които обърнаха каруцата бяха милиардите за АПИ”, заяви той. 

Гюров категорично каза, че на този етап няма да работят с партията на Стефан Янев.

“Аз съм оптимист за бъдещето на България. Следващите стъпки ще покажат колко трудно ще го извоюваме, но нямам никакво съмнение, че промяната ще се случи”, каза още Андрей Гюров.

В интервю пред Нова телевизия пък премиерът Кирил Петков след вота на недоверие изтъкна, че задкулисието си показало всичките нюанси и представителството си в Народното събрание. 

„За съжаление, нямаше нито един човек от тези, които гласуваха срещу нас, който можеше сам да вземе решение на база собственото си вярване кое е правилното нещо“, добави той. 

„Чуваше се как се казваше от различните парламентарни групи: „Сега натиснете „да”, „сега натиснете „не”. Чувах го в залата. Борисов беше наредил цялото ГЕРБ. Той днес каза „59 човека ви давам”. Като едни овце. Не ги питал какво мислят. Тези 59 всички са зависими от един човек, който не е в парламента. На ИТН - човекът, който излиза от тъмното в тъмната стая, с голата глава, и говори като някаква икона на злото. Делян Пеевски, който се появи само и единствено, за да натисне „не”. Мисля, че човекът, който продължава да стои отзад, е Ахмед Доган. Там те също имаха ясно нареждане. Нито един от тези хора не е свободен да вземе самостоятелно решение”, добави министър-председателят.  

Правителството падна след вота на недоверие вчера. Опозицията успя да свали кабинета Петков със 123 гласа „за“ и 116 „против“, припомня бТВ.

Дотук се стигна след като „Има такъв народ“ се разграничиха от управляващата четворна коалиция. Въпреки, че имаше шестима депутати, отцепили се от партията, няколко гласа не достигнаха на управляващите да съберат нужните 121 гласа, за да останат на власт.

В тази ситуация президентът Румен Радев трябва да направи консултации с парламентарно представените политически сили.

След това процедурата по връчването на мандатите започва отначало.

Всички, които вземат мандатите, имат срок от седем дни, за да ги реализират.

От ГЕРБ вече намекнаха, че ако вторият мандат попадне при тях, ще го върнат, защото не е редно втората политическа сила да прави правителство. Оказва се, че ако „Продължаваме промяната“ не намери достатъчно отцепници, за да състави правителство, предсрочните избори ще са неизбежни.

#ПП #ИТН #Слави Трифонов #Тошко Йорданов #Андрей Гюров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »