Вирус на полиомиелит е засечен в Лондон

Вирус на полиомиелит е засечен в Лондон
A A+ A++ A

Вирус на полиомиелита беше открит в проби от отпадни води в Лондон, но засега не се съобщава за открити случаи, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от властите.

Рискът от инфекция с болестта, която причинява парализа при децата в под 1% от случаите, е нисък заради високото ниво на ваксинация, съобщи Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (АЗСОК). Въпреки това на родителите е препоръчано да се уверят, че децата им са ваксинирани, след като следи от вируса бяха открити по време на рутинно наблюдение на отпадните води. Особено внимание следва да се обърне на децата, които може да са пропуснали поставянето на ваксина по време на COVID ограниченията.

Във Великобритания над 90% е ваксинирано срещу полиомиелит (детски паралич), което е достатъчно за предотвратяване на избухването на епидемия, но през последните години нивото на ваксинирани децапод 2-годишна възраст в Лондон е спаднало. Националната здравна служба в града ще започне да установява контакт с родителите на деца под 5-годишна възраст, които не са ваксинирани.

Полиомиелитът, който се разпространява основно чрез замърсяване с фекална материя, в миналото е убивал и парализирал хиляди деца годишно. За болестта няма лек, но ваксинационни кампании през 50-те и 60-те години на ХХ век почти успяха да елиминират така наречения "див полиовирус" или естествено протичаща форма на болестта.

Последният случай на полиомиелит във Великобритания е регистриран през 1984 г. Сега "див полиовирус" има единствено в Афганистан и Пакистан. За привнесени случаи на зараза през 2022 г. беше съобщено в Малави и Мозамбик.

Ваксинирането срещу полиомиелит е част от задължителния имунизационен календар в България и се прилага на всички новородени.

Великобритания беше първата държава в Европа, която през май регистрира случаи на маймунска шарка - друго вирусно заболяване, което доскоро се срещаше основно в Африка. Инфекцията вече се разпространява по всички континенти.

Европейската здравна агенция съобщава, че към 22 юни са потвърдени 2746 случая в 29 държави от европейския регион. Българските власти досега не са информирали за подозрителни или потвърдени случаи на маймунска шарка, но не се правят и систематични тестове за установяване на такива.

Източник: Дневник

снимка: Фрамар.бг

 

#Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"