Радев: Нови избори са крайният и екстремен вариант

Радев: Нови избори са крайният и екстремен вариант
A A+ A++ A

Изборите са крайният вариант. Ако продължава блокажът на институциите и на работата на парламента, изборите са неизбежен вариант, но това е крайният и екстремният вариант. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Държавният глава смята, че е рано да мисли на коя партия би връчил третия проучвателен мандат в случай, че се стигне до предсрочен вот. „Доказал съм, че никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил три служебни кабинета. И трите се справиха с предизвикателствата пред тях. Въпросът не е в служебния кабинет, а парламентарно представените партии да проявят отговорности дебатите и самият вот да бъдат насочени към решаването на интересите на хората. Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенциите на сегашните правителство и парламент“, обясни той.

Румен Радев коментира и темата за Република Северна Македония. „Учудвам се на представители на правителството, които правят изявления, които не съответстват на реалността и отношенията правителство-парламент. Трябва да е ясно, че националната рамкова позиция е разработена и приета с решение на Министерски съвет през 2019 г. и подкрепена от 44-ото Народно събрание с декларация. Подходът, който е в момента, няма как да работи“, посочи той, като обясни, че ако има промяна, най-напред правителството трябва да актуализира националната рамкова позиция по въпроса, като се позове на експертизата на външното ни министерство.

„Едва тогава да изпрати тази национална рамкова позиция, която отразява и предложението на Френското председателство, в парламента, а той да я одобри. Това е пътят, а не обратният, както се процедира в момента“, добави президентът и оцени френското предложение за РСМ като най-доброто и справедливо до момента.

Според него, има прогрес в посока промяна на Конституцията на РСМ. „Това вече се приема да се случи. Никога не сме говорили за малцинство. Равноправие на македонските българи заедно с другите части от народа. Условието, което поставяме като най-силна гаранция: първо – да се промени Конституцията като се добавят и впишат българите и едва тогава да започнат преговорите. Това го има като подход. Това е задължително, но не и достатъчно условие“, подчерта президентът.

Радев определи като абсурдно твърдението, че говори в синхрон с ГЕРБ и ДПС. „Много преди протестите се случат, знаете моята позиция за ГЕРБ, когато площадите бяха празни, още тогава снемах доверие. Нека тези хора да преценят те къде са били тогава и какво са правили. Не мога да приема открити призиви към политическо номадство. Хората са гласували по определен начин и призивите да започне това политическо номадство в българския парламент, изкривяват вота на хората. Не съм с никого. Аз съм за много ясни принципи в политиката“, каза той.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »