Макрон претърпя удар на изборите във Франция, коалицията му бие, но губи мнозинство

Макрон претърпя удар на изборите във Франция, коалицията му бие, но губи мнозинство
A A+ A++ A

Френският президент Макрон и неговата коалиция ще загубят абсолютното мнозинство във френското Националното събрание след втория тур на парламентарните избори.

Четири агенции (Ifop, OpinionWay, Elabe и Ipsos) посочват, че обединението на държавния глава "Заедно" ще спечели между 200 и 260 места в парламента, докато широката лява коалиция на Жан-Люк Меланшон "Нов народен екологичен и социален съюз" ще си осигури между 149 и 200, предаде Ройтерс.

За абсолютно мнозинство в Националното събрание са необходими 289 народни представители. Ако резултатът бъде потвърден, способността на Макрон да преследва по-нататъшни реформи на втората по големина икономика в еврозоната ще зависи от способността му да събира подкрепа извън движението си.

44-годишният държавен глава стана през април първият френски президент от две десетилетия, който спечели втори мандат. Но той управлява една дълбоко разочарована и разделена страна, където подкрепата за популистките партии отдясно и отляво нараства.

"Нищо не би било по-лошо от това да добавим френско безредие към безпорядъка в света", каза президентът преди вчерашния вот.

Алиансът Nupes на Меленшон проведе кампания, в която основни мотиви бяха замразяването на цените на основните стоки и понижаването на възрастта за пенсиониране. Меленшон също настоява за по-твърда политика спрямо Европейския съюз.

Политическите съюзници на Макрон представиха левия лидер като "зловещ агитатор", който ще съсипе Франция. Кристоф Кастанер, един от най-високопоставените депутати на управляващата партия, обяви, че икономическата му програма е като "натрупана с клишета от съветската епоха".

Първоначалните оценки показват, че "Новият народен екологичен и социален съюз" ще стане най-големият опозиционен блок в парламента.

На "Заедно" вероятно ще се наложи да си партнира с консервативната партия "Републиканците" или ще трябва да се задоволи да издигне правителство на малцинството, което ще бъде принудено да води преговори за приемането на всеки закон.

#Еманюел Макрон #Франция #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"