Петков: Няма как да свалим Гешев, трябват 2/3 мнозинство! ГЕРБ и ДПС влизат в затвора, ако има нов главен прокурор

Петков: Няма как да свалим Гешев, трябват 2/3 мнозинство! ГЕРБ и ДПС влизат в затвора, ако има нов главен прокурор
A A+ A++ A

"Истината е, че този главен прокурор, за да бъде отстранен, сменен по нормалния начин, трябва да имаш 2/3 мнозинство за конституцията. Две трети включва или ДПС да е с теб, или ГЕРБ да е с теб. И двете страни имат много да губят. Всъщност какво има да губят? Имат да губят, че могат да влязат в затвора след три месеца, ако дойде друг главен прокурор." Това заяви премиерът Кирил Петков в интервю за сп. "Капитал".

По думите му независимо какви комисии, какви дискусии, какви кръгли маси се направят по тази тема, те никога няма да гласуват за тази смяна.

"Освен ако не си подменят някой човек, който да им гарантира същата сигурност, в който случай няма смисъл въобще да говорим за смяна. Това означава пълен блокаж, ако нямаш 2/3 от Народното събрание. Затова се опитваме да направим два други варианта. Единият е, че закачихме 12 милиарда от Плана за възстановяване и развитие към тази реформа - защото тогава е много по-трудно да обясниш на цялото население защо си готов да загубиш 12 милиарда само защото не си готов да сложиш съдия, който да разследва главния прокурор. Това беше едната техника", коментира премиерът.

Според него "другата техника е работата с европрокуратурата".

"Аз се надявам, ако стигнем до един от тези двайсет или някои от техните приближени, тогава да се разплете информацията, защото те иначе са като скачени съдове, които имат според мен едни малки тайни помежду си. Тогава може да се достигне и до главния прокурор през някой от тези хора, които реално ще бъдат разследвани. Това са двата единствени реални шанса, всичко друго е мираж", обясни министър-председателят.

#Кирил Петков #Иван Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"