Британски „кокаинов крал“ е арестуван в Пловдив

Британски „кокаинов крал“ е арестуван в Пловдив
A A+ A++ A

32-годишен "кокаинов крал", един от най-търсените мъже във Великобритания, е арестуван в България "с фалшив паспорт, съобщава „Дейли Мейл“.

32-годишният Бенджамин Макан е арестуван в хотел в град Пловдив в понеделник, докато носел фалшив паспорт и истински паспорт на чуждо име.

Макан, родом от Норфолк, е издирван от местната полиция по обвинение в заговор за доставка на няколко килограма кокаин през 2020 г. с помощта на криптирани мобилни телефони.

Смяташе се, че британецът се укрива в Барселона, но е бил проследен до България след съвместна операция на Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство, българската полиция и испанската Гражданска гвардия. В момента той е задържан в България, където очаква екстрадиция обратно в Обединеното кралство. Максималната присъда за доставка на наркотици от клас А е доживотен затвор.

Макан беше посочен като един от най-издирваните във Великобритания в списък с имена, публикуван от Crimestoppers през януари. Оттогава са арестувани петима от 12-те души - всички мъже - посочени в списъка.

Стив Рейнолдс, регионален мениджър на NCA в Испания, заяви: "Арестът на Бенджамин Макан стана възможен след отлична работа на нашите служители за международна връзка, екипа на Гражданската гвардия за издирване на бегълци, българската полиция и колегите ни от българската дирекция за международно сътрудничество, на които сме много благодарни. Макан е петият беглец от списъка на най-издирваните лица, който е арестуван. Няма да спрем, докато не заловим и останалите".

Детектив сержант Еди Хамънд от отдела за борба с тежката организирана престъпност в Норфолк и Съфолк заяви: "Продължаваме да работим с партньорите и правоприлагащите органи по света, за да открием най-издирваните престъпници. Бихме искали да благодарим на всички тях за постоянната им решителност и усърдна работа, тъй като те продължават да разбиват престъпни мрежи по целия свят, което означава, че никъде не е безопасно да се скриеш“.

Източник: НОВА

#кокаинов крал #арест #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »