Еди Рама: Албания не очаква преговори за членство в ЕС, виновна е България

Еди Рама: Албания не очаква преговори за членство в ЕС, виновна е България
A A+ A++ A

Албанският премиер Еди Рама каза, че не очаква срещата на върха на ЕС следващата седмица да проправи пътя на страната му да започне преговори за членство и да прехвърли вината върху България.

Всички правителства на ЕС през март 2020 г. се съгласиха да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на преговори за членство. Но преговорите все още не са започнали, след като България настоя, че иска отстъпки от Северна Македония по двустранните спорове за език, история и идентичност, пише Politico.

Въпреки че блокадата на София се отнася само за Северна Македония, ЕС настоя за съвместно разрешаване на кандидатурата на Албания и Северна Македония за членство - така че Албания също е ефективно блокирана.

Докато ЕС настоява Украйна да стане кандидат за членство в ЕС в разгара на войната на срещата на върха следващата седмица, Северна Македония получи този статут през 2005 г., а Албания през 2014 г., но все още не успява да започне преговори с нито една страна.

Германският канцлер Олаф Шолц посети България миналата седмица в опит да преодолее блокадата на София преди предстоящата среща на върха в Брюксел в четвъртък и петък следващата седмица. Но в интервю за Politico Рама даде да се разбере, че е песимист.

„Нямам очаквания. Мисля, че нищо няма да стане. "Албания и Северна Македония няма да започнат официално преговори," каза той.

Попитан дали някой лидер на ЕС е дал сигнал, че преговорите могат да започнат скоро, Рама отговори: „Какви сигнали могат да дадат? Не става дума за тях. Отново това е България. Всички са съгласни, всички подкрепят, всички смятат, че това трябва да се случи. „Но те са ограничени от България“.

#Еди Рама #Албания #ЕС #Северна Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"