Снахата на Ванга: Тя никога не лъжеше!

Снахата на Ванга: Тя никога не лъжеше!
A A+ A++ A

Коя е тя

Д-р Здравка Методиева е снаха на Ванга. Омъжена е за Димитър Вълчев - осиновения син на Ванга, но през 2000 г. бракът им е разтрогнат. Тя е кардиолог и ревматолог, владее 4 езика. Била е завеждащ специализиран ревмокардиологичен кабинет в болницата в Петрич, работила е и в болница в Благоевград, в балнеологичен медицински център в Сандански. Завършила е и курсове по традиционна китайска медицина с иглотерапия и лазер. Автор е на книгата "Ванга, каквато я познавам". В пореден брой д-р Методиева разказва за живота си с пророчицата Ванга.

 

- Кога Ванга ви е казвала, че нещо е съдба, и кога можем да го избегнем, има ли свободна воля човекът, или всичко е предначертано?

- Не можем да изберем кога да се родим и смъртта си, но тя каза и че всеки човек се ражда на тази земя с мисия, която трябва да изпълни. Тя е написана "от горе" и никой не може да я промени, но може да избере пътя, по който да я изпълни. И карма има, която се плаща, и е важно да сме добри християни. Тя казваше за себе си, че нейната дарба е карма. Тя служеше на хората. Точно това обясняваше и на политиците: "Мислете за народо".

- Тодор Живков в какви отношения е бил с нея, твърди се, че е работила за държавата?

- Ние знаехме, че се подслушва цялата къща, семейството. Следяха ни и сега продължават да ни наблюдават, известно ни е това и не ни притеснява, защото живеем честно. Никога не сме се облагодетелствали от името на Ванга. Няма и да го направим. Тя има една среща с Живков през 1967 г., когато отива при него да се моли да направи нещо, защото има огромен наплив от хора около къщата, а властите я тормозят. Остават насаме и когато са двамата, тя му казва една негова лична тайна, която никой не знае, само той. При което той се убеждава, че тя е феномен. Когато си тръгва, тя е със сестра си Люба и Живков й казва: "Любке, пази Ванга, тя е много ценен човек". Казал й, че ще се посъветва с другарите от ЦК на БКП и тогава се назначава експертиза от проф. Лозанов, който да изследва Ванга. Той дава заключение, че тя в 85% познава бъдещето. И тогава се взима решение Ванга да бъде назначена в БАН - сектор "Сугестология", като служител да гледа официално и хората да заплащат такса, която да се предава в държавния бюджет. Но къде е отивала, никой не знае. И така официално тя започва да гледа. Поставят й норма 30 човека на ден, за българите 10 лв. такса, за чужденците - 30 долара. Официално майка се шегуваше, че са я направили "завод без комин". И тя получаваше възнаграждение минимална работна заплата.

- Тя обаче не е видяла смъртта на Людмила Живкова, казва и Жени Живкова, когато е ходила при Ванга. Как си го обяснявате?

- Наистина не я е видяла. Те се обичаха много двете. Ванга й казваше "керко" - дъщеря. Казваше, че Людмила е светица и ако има още такива като нея, България ще процъфти. Иначе каза: "Че дойде време и ще се разбере за тази смърт на Людмила". Още не е дошло това време явно.

- Ванга разказвала ли ви е за извънземен живот?

- Имам един разказ за планетата Ванфив, тя ми е разказвала как идват, как я взимат и я водят на тази планета, как там хората много работят, не говорят с думи, а се разбират чрез мисъл. Те са на земята, казваше тя, и се свързват с определени хора, с които те желаят. И ще се покажат, когато човечеството е готово. Да, тя казваше, че има и добри, и лоши извънземни. Казваше и че първо унгарска апаратура ще засече сигнали от извънземни, но няма да е скоро. Не сме сами в Космоса. Тя много следеше, когато се изстрелват космически кораби, имаше едно транзисторче, "Соколче" му викаше, държеше го до нея и слушаше какво ще кажат. Така, когато се върнаха от мисията до Луната, тя каза: "Нищо не казаха на хората от това, което видяха на Луната. Дори едно просено зрънце от истината не казаха". А повтаряше - човекът се възгордя. И казват - "Няма Господ, не го видяхме". А стигнаха ли до Седмото небе? Стигнаха ли там, където са херувимите, серафимите, стигнаха ли дотам? Ами човекът още има да навлиза в Космоса, още по-дълбоко трябва да се влезе и чак тогава ще разкрие истината и за Бог.

- Наистина ли е казала, че извънземни са взели Юрий Гагарин?

- Когато идва Тихонов, артистът от "17 мига на пролетта", той й дава часовник, за да му гледа къде е Гагарин, тя казва: "Гагарин го взеха. Той ти остави пари да си купиш часовник за рождения ден". И актьорът потвърди. Аз гледах предаване по руската телевизия със зетя на Тихонов, който каза, че Ванга и Тихонов не са се срещали, но това не е вярно. Тихонов е идвал тук, може да се потвърди, моят съпруг е присъствал на сеанса. И това са нейните думи на Ванга за Гагарин.

- Има спорове за рождената й дата - през октомври или в края на януари е родена?

- На 3 октомври празнуваме. Намерих документи в Струмица в архива. Там е записано, че е родена на 3 октомври. Кръстена и венчана е в черква. При първата книга за нея Ванга казваше: "Ке дойде време и за рождената ми дата ке се спори, ама айде да празнуваме и двете". Никой не може да каже точната дата на раждането й, защото се ражда седмаче, два месеца не е проплакала, очаквали са да си отиде, но чудото е станало - оживяла е.

- На много хора е помогнала с рецептите си, вие казвате, че е имала индивидуално лечение.

- Аз съм лекар и изявих желание да записвам рецептите, които казва на хората, да ги предадем. Тя категорично каза: "Не, в никакъв случай, нема да записваш рецепти, защото на всеки човек за една и съща болест ми се казва различно. Не е едно и също, не се повтаря". Има записани рецепти, доста хора са си ги предавали. Имам и аз пациенти, които ми казват, че са направили рецептата на Ванга за еди какво си. Питам ги, помогнала ли им е, казват "да". Ами щом им помага, да го правят.

- Смятате ли, че Ванга трябва да бъде канонизирана за светица? Нашата църква не я признава.

- Майка казваше: "Аз не съм светица, аз съм мъченица". Знам, че и в Македония имаше такава идея за нейна канонизация. Но фондацията трябва да се занимае с това. Но мисля, че към нея се създаде един негативизъм от страна на църквата след освещаването на черквата на Рупите. Ако това не се беше случило, тя щеше да бъде канонизирана като светица, защото помогна на безброй хора, вкара много хора в православната вяра. Тя нямаше личен живот, желания, стремежи, облаги. Когато я питаха какъв подарък иска, казваше: "Една кифла с мармалад" или "Кърпичка, да се бърша". Сравняват я с Преподобна Стойна. Добре, обаче тя е живяла в друго време. Едната работи от душа, каквото тя желае, докато майка Ванга работеше на норма, точно като завод без комин. Да гледа на 30 човека, но минаваха по 100! Едва сме я заключвали да стои да си почива по два часа следобед. И докато почива, идваха близки, познати, началници, уж приятели, но все с някакво желание.

- Ванга срещала ли се е със Слава Севрюкова, Дънов и Дядо Влайчо?

- Слава идваше на Рупите и стоеше там много дни, общуваха. Но Севрюкова е силен екстрасенс. С Дънов също има среща, както и с Дядо Влайчо, описала съм в книгата си как си правят двамата сеанс и си гледат един на друг и всичко, което си казват, се случваше. Те са били приятели. Помагали са си. Влайчо го взимат в Белене. Ванга му праща разни хабери как да се пази, какво го заплашва, пращала му е информация по хора. Така, че си помагаха. Тя спаси гроба на Петър Дънов, трябваше да бъде преместен. Чрез Людмила Живкова го спаси.

- Какво не знаем за Ванга?

- Това, че беше много весел човек, позитивен. Никога не сядаше сама на вечеря, все идваха хора, не можехме да останем сами. Тя искаше да се веселим, не обичаше тъжните неща. Тя не казваше страшни прогнози да плаши. И много хора казват: "Тя не ни позна". Ами не е искала да го направи.

- Да, Стоянка Мутафова е казвала, че не й е познала нищо.

- Не е искала да й каже нищо. Имаше едни артисти дето идваха и тя изгони една жена от тях с думите: "Още миришеш на чужд мъж"! Но такава си беше Ванга - никога не лъжеше.

Интервю на Лили Ангелова, "България днес"

#Ванга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »