Какъв газ внася България в момента?

Какъв газ внася България в момента?
A A+ A++ A

България трябва да сключи поне два дългосрочни договора за доставката на природен газ, за да гарантираме стабилност на доставките и добри цени за българските потребители. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

Шефът на КЕВР поясни, че у нас влиза синьо гориво от различни точки и в нашата газопреносна система се смесва. „Всякакъв газ има – азерски, руски, втечнен (регазифициран - б. а.), турски. Важното е да се знае, че „Булгаргаз“ имат задължението да внася метана за битовите потребители и те го правят засега успешно“, поясни Тодоров в ефира на БНТ.

Той обясни, че в момента най-евтиният газ е този, който получаваме по дългосрочните договори. В случая става дума за азерския газ. Едновременно с това той призна, че през последните месеци неговата цена започва да расте. „В момента най-евтиният газ, който получаваме е от Азербайджан. Внасяният от САЩ втечнен газ е по-евтин от руския, който бихме получавали в момента, макар и с малко. Задължително е да си осигурим цялото количество договорено от Азербайджан, за да може едни поне 30% от газа у нас да бъде на сравнително ниска цена. Истината е, че дори на този газ цената му в последните месеци се повдига, но все още е далече от цената руския и на втечнения.

За втечненият проблемът, не е, че е скъп по начало, а защото се купува на момента. За това дългосрочните договори както за електричество, така и за газ, са единственият механизъм за да се даде дългосрочна сигурност както на доставките, така и стабилност на цените“, поясни той и добави, че за синьото гориво тези договори трябва да със срок от поне 5 години.

На въпрос дали трябва да се преговаря за нов договор с „Газпром“ Тодоров даде лично мнение, че това не бива да се прави. „С един контрагент, който има дългосрочен договор и от днес за утре ти казва, че повече няма да доставя, каквото и да договориш, то ти може да си изложен на същия риск. Каквото и да договориш то може да не е вярно на следващия ден. Аз не бих сключил договор с такъв контрагент повече“, добави той. Председателят на енергийния регулатор прогнозира, че цената на природния газ догодина ще бъде много по-ниска.

Все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ

„До момента мисля, че се водят преговори, но до колкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, трябва да го представят договора в КЕВР за одобрение. До момента мисля, че се водят преговори, но до колкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв“, коментира още Тодоров.

По думите му за да се гарантира потреблението в България газохранилището в Чирен трябва да бъде запълнено на 100%, а към момента е 23%, освен това трябва да заработи газовата връзка с Гърция.

Спекулация е, че ще има режим на тока

Според него е спекулация, че ще има режим на тока у нас, защото България има капацитет да произвежда почти два пъти повече, отколкото консумира. Ако кризата се задълбочи, е вариант да спрем износа на ток, но Тодоров не вижда реалистична хипотеза това да се случи.

Той каза още, че вероятно най-евтината енергия ще бъде през деня, а не както преди време през нощта. У нас и в съседните държави се инсталират много фотоволтаични инсталация и през деня между 12.00 и 16.00 часа е най-ниска енергия през цялото денонощие.

„България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме излишък от електричество и заедно с АЕЦ „Козлодуй“ българските потребители могат да получат електричество на сравнително ниска цена. Махнахме дотациите, които получават всички ВЕИ производители и ги прехвърлихме към бита“, обясни Тодоров предложението на КЕВР за поскъпване на електроенергията едва с 3.3%.

Тодоров заяви, че адмирира промените, които предлага Министерство на енергетиката и ИТН в Закона за енергетиката, тъй като позволяват да се използва нов механизъм - т.нар. блоктарифи. Те имат за цел да защитят най-уязвимите потребители, тези с най-ниско потребление. С двустаен апартамент, които консумират примерно до граница 200 kWh - което е сметка около 40 - 50 лв. Всеки потребител с такава сметка ще има уверение, че тя ще остане такава за в бъдеще, уточни Тодоров. Ако е превиши тази граница, се плаща по-висока цена. Каква ще е границата ще предложат експертите. Тодоров смята обаче, че не трябва да се бърза с блоктарифите, защото за битовите потребители са осигурени поносими за следващата година.

За повишението на цената на парното Тодоров заяви, че за някои е много, но за разлика от тока България не произвежда газ и трябва да внася, и, за съжаление, той има своята цена на международните пазари.

#газ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »