Главният стратег на президента: Възможно е краткосрочно програмно правителство

Главният стратег на президента: Възможно е краткосрочно програмно правителство
A A+ A++ A

"Какъвто и вариант да се търси на ново правителство в рамките на този парламент, това трябва да бъде по същество програмно правителство. Избирателите са се произнесли на изборите преди половин година и кардинално изменение на тяхната воля не бива да бъде допуснато. Възможно е да има краткосрочно програмно правителство, което да се фокусира изключително върху овладяването на кризата, а не да обслужва политическите амбиции на партии и отделни личности. Всичко трябва да бъде открито и публично, за да се ограничат съмненията, че това е сделка с оглед на някакви облаги". 

Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Според него "неясната, висяща ситуация" е много опасна в кризите, в които се намира страната:

"Предсрочните избори сега са лош вариант".

По думите на проф. Маринов, за да се случи програмно правителство, трябва минимум доверие:

"Както взаимно доверие между тези, които биха го подкрепили, че няма да злоупотребят с тази формула, така и от страна на обществото. Не знам дали обществото ще е склонно да даде подобно доверие, зависи от редица обстоятелства".

Той подчерта, че нито една парламентарна партия не заявява открито желание за предсрочни парламентарни избори и не си поставя за цел да ги предизвика. Според него това е съществена разлика с други ситуации в други парламенти, когато една или няколко сили в НС са обявявали като цел да бъдат предизвикани предсрочни избори.

"Проблемът е не само намирането на необходимите 12 гласа, а с какъв аргумент ще бъде обоснована тази подкрепа за управлението. ... Има разлика между напазаруване и постигане на договореност. Трябва да е ясно и открито заявена политическа позиция". 

Снимка: стопкадър, НОВА

 

 

#Александър Маринов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »