Криза по британските летища: Няма персонал, търсят работници от ЕС

Криза по британските летища: Няма персонал, търсят работници от ЕС
A A+ A++ A

Британският министър на транспорта Грант Шапс проучва възможността за издаване на временни визи на работници от Европейския съюз, за да се облекчи кризата с персонала на летищата, съобщи  в. "Телеграф“.  Обсъждат се планове за издаване на разрешителни на служители по обработка на багаж и на служителите за регистрация с временни визи, подобни на тези, които се издават на берачи на плодове, музиканти и религиозни дейци, се казва в публикацията, цитирана от Ройтерс.

През изминалата седмица летищата в цяла Европа се опитваха да преодолеят недостига на персонал, а по-специално на летищата във Великобритания настъпи хаос, тъй като училищната ваканция съвпадна с празничния уикенд, посветен на Платинения юбилей от управлението на кралица Елизабет II.

Шапс свика спешна среща с висши служители в сектора на авиотранспорта в началото на месеца, но отхвърли молбите да бъдат добавени към списъка с дефицитни професии, което би улеснило набирането на персонал от чужбина, информира "Телеграф“.

Оттогава обаче служителите на Уайтхол обсъждат потенциални алтернативи с представители на индустрията. Един от водещите варианти предвижда издаване на временни визи на работници от ЕС за работа в авиационната индустрия за срок до шест месеца, и лидерите в сектора се надяват, че някои от тях ще могат да бъдат прехвърлени на постоянна виза на по-късна дата, се казва в информацията.

Великобритания напусна Европейския съюз през януари 2020 г. Министерството на транспорта не отговори на искането от страна на Ройтерс за коментар. 

Източник:БТА
 
Снимка: Уикипедия
 

#Великобритания #криза #персонал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »