Много дъжд, гръмотевични бури и опасност от наводнения

Много дъжд, гръмотевични бури и опасност от наводнения
A A+ A++ A

През нощта срещу събота над по-голямата част от страната ще  преобладава облачно и дъждовно време. Ще продължи да се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат значителни валежи. Остава висока вероятността от локални наводнения  в планинските райони. 

По-значителни ще са валежите през нощта срещу събота в Западна и Централна България и на места в Североизточна България, където не са изключени валежи до 40-50 л/кв.м.

През съботния ден отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Централна и Северозападна България, a по-късно през деня и над Източна България, ще паднат значителни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Ще има условия и за градушки. Очакваното сумарните количества на валежите ще достигнат до 20-40 л/кв.м.

Минималните температури ще се повишат ще са между 15° и 17°С. Максималните ще са с 2-3 градуса по-високи и ще са между 20 – до 23°С

Подобряване на времето очакваме късно следобед, когато от югозапад валежите постепенно ще спират. 

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за събота. На нея сме показали районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма.

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Времето в планините

Ще се задържи облачно и дъждовно. Следобед ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Очакваме да паднат и значителни по количества валежи. Ще духа умерен до силен вятър от изток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 9°.

Времето по Черноморието

През деня ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни интензивни валежи, в отделни райони - придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максималните температури ще са 20°-23°, близки до температурата на морската. 

Прогноза за ФПЧ

Не се очакват замърсявания в големите градове - нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София

Ще преобладава значителна облачност. Очакваме над столицата да паднат и значителни валежи, придружени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са около 14°С, а максималните - до 23°С. 

Времето на Балканите

Под влиянието на средиземноморски циклон времето на полуострова ще се задържи дъждовно. В централните райони на Балканите ще паднат значителни по количество валежи. Значителни валежи очакваме над Гърция, Егейско море, България и Северозападна Турция.

#прогноз за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »