Сандов разпореди мерки заради очакваните порои и бури в страната

Сандов разпореди мерки заради очакваните порои и бури в страната
A A+ A++ A

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов нареди създаване на организация заради метеорологичната прогноза за очаквани обилни валежи. Министърът издаде заповед за активиране на оперативните звена към Басейновите дирекции, промяна в графика на язовири и информиране на всички компетентни органи, съобщават от министерството.

През следващото денонощие, под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон, се очаква да се създаде интензивна валежна обстановка. На места в Западна и Южна България и Предбалкана количествата валежи ще достигнат до 30-50 mm, локално в Родопската област и Ихтиманска Средна гора - около 80-100 mm. Подробна метеорологична прогноза е публикувана на сайта на министерството на екологията, както и на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Според прогнозите, рискът от наводнения, свлачища и други бедствия е голям, пишат още от МОСВ.

 

Карта на НИМХ за 10.06.22
 МОСВ

 

От министерството препоръчват на гражданите да вземат предвид прогнозите на синоптиците за възможни опасни явления, които биха могли да настъпят в петък и през следващите два почивни дни.

По данни на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) през следващото денонощие има вероятност от гръмотевични бури, значителни валежи и локални градушки. От НИМХ за утре (10 юни) е обявен червен код за валежи в Смолянска област, а оранжев – за София-град и за областите Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Стара Загора и Хасково.

Жълт е кодът за валежи във Велико Търново, Видин, Плевен, Сливен и Ямбол.  

От пожарната също са предприели превантивни действия заради предстоящите метеорологични промени. Разпоредено е стриктно следене на обстановката и повишаване при необходимост на готовността при възникване на извънредни ситуации или за въвеждане на плановете за действия при наводнение.

По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова се извършва постоянно наблюдението на нивата на реките и общинските язовири, почистване на дъждоприемните шахти и оттоци, съобщиха от Столичната община.

Снимка: Pixabay

#Борислав Сандов #порои #мерки #разпореди #МОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »