Икономист: Есента наистина се очертава тежка

Икономист: Есента наистина се очертава тежка
A A+ A++ A

Есента наистина се очертава тежка, особено с увеличаването на цените на електроенергията и парното. За това предупреди икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова в студиото на „Събуди се”. Според нея мерките на властта няма да намалят натиска върху домакинствата.

„Пакетът от мерки, насочен към домакинствата, е 2 млрд. лв. ¾ от тях са за пенсии. Едва 500 млн. трябва да намалят натиска върху домакинските бюджети. Очевидно е, че това не може да се случи”, категорична е тя.  

На този фон Григорова посочи, че има значителен риск от продоволствена криза. Тя припомни молбата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш към президента Владимир Путин Русия да отпусне зърнените запаси.

„Основният проблем, който се вижда, освен газа и горивата, са и торовете. Производителите в ЕС трябва да заплащат квоти, по примера на въглищната индустрия. Именно поради това голяма част от мощностите в България вече не произвеждат торове и разчитаме на внос”, подчерта тя.

Григорова коментира прогноза на БАН за 50% увеличение на цените на плодовете и зеленчуците през есента. „Много по-нагоре могат да стигнат цените. Не знам дали ще се сбъдне прогнозата на БАН, но има сериозен риск от увеличение. През лятото ще има запазване”, коментира икономистът.

#зима #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »