Как са се променили сватбените традиции през годините

Как са се променили сватбените традиции през годините
A A+ A++ A

Сезонът на сватбите вече официално е открит и независимо дали самите вие ще кажете "Да" или ще бъдете гости на сватба това лято, вероятно ще ви бъде интересно да разберете как са се променили популярните традиции през годините. 

Въпреки че във всяка държава и във всяка религия има различни традиции, неща като хвърлянето на букета и носенето на бяла рокля са общоприети традиции, които почти всички хора по света спазват. 

Ето как са се променили традициите през годините: 

1. Хвърляне на букета и жартиера

Тази традиция датира от 1800-те години и се е родила в Англия. Още от самото начало хващането на букета или жартиера означава, че човекът, който го е хванал, ще бъде следващият, който ще сключи брак. 

През онези години се вярвало и че ако самотна жена докосне булката, ще вземе от нейния късмет и ще намери подходящия мъж. 

В наши дни тази традиция вече малко по малко започва да изчезва. Все повече двойки решават да не карат необвързаните си приятели да се чувстват неудобно, като ги поставят в средата на дансинга, чакайки да хванат букет или жартиер. 

2. Булчинската рокля

Викторианската сватбена рокля поставя началото на тенденцията на бялата сватбена рокля. Преди управлението на кралица Виктория, когато се заражда носенето на бяло на сватбите, носенето на цветове, различни от бялото, било нормално.

В днешно време модерните булки все още избират бели сватбени рокли, но все повече и повече избират и цветни рокли или панталон, вместо рокля. 

3. Пристигането на булката

В повечето страни булката и младоженеца пристигат отделно на мястото на церемонията и се виждат там за пръв път. Случава се т.н. "first look", когато фотографите улавят емоциите на младоженеца, когато вижда своята булка за първи път. 

Тази традиция започна да навлиза и у нас, въпреки че все още много хора правят ритуала "крадене на булката". 

4. Сватбените обети 

Принцеса Даяна е първата, която решава да промени традиционния обет. Тя обещава на Чарлз различни неща и поставя началото на сватбените обети. 

Днес повечето младоженци сами пишат обетите си. По този начин те са много по-лични и истински. Макар и в България да не е често срещано, вече много младоженци го правят и тук. 

5. От големи сватби до минималистични, в тесен семеен кръг

Сватбите обикновено са големи и пищни тържества. През последните години обаче тази традиция се промени и все повече хора избират да организират минималистична сватба с много ограничен брой гости. 

Една от причините за тази промяна е пандемията, заради която се наложиха много ограничения, свързани с броя на гостите на различните тържества. 

6. Хвърлянето на ориз над младоженците 

Хвърлянето на ориз над младоженците, когато излизат от църквата, се прави, за плодовитост и просперитет на двойката. Тази традиция може да бъде проследена назад във времето чак до Древен Рим. 

Днес повечето хора избират да хвърлят розови листенца или конфети, но е най-добре да се спазва традицията и да се хвърлят някакви зърна. 

7. Воденето на булката до олтара от баща й 

През 2018 г. Меган Маркъл стана първата кралска булка в историята, която отиде до олтара сама. Идеята на воденето от бащата е той да я "предаде" на бъдещия й мъж. В наши дни тази традиция се променя много и все повече булки отиват към олтара сами или пък ги придружава някой друг. 

#мъже #жени #сватба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »